Is kruidenthee ook thee?

Kruidenthee, moet je dat nou zien als thee? Als je afgaat op de supermarkt en de theewinkels, zou je zeggen van wel. Maar is kruidenthee wel echt thee?

Theeplant

Theebladeren komen van een bepaalde plant, de camellia sinensis. Dit is een struik die van origine komt uit Zuidoost Azië. Van de bladeren van deze struik worden zwarte, groene, witte en oolongthee gemaakt. Deze thee bevat in principe altijd theïne. Theïne is een zusje van cafeïne, maar de werking is iets anders: waar cafeïne je kort oppept en een flinke adrenalinestoot geeft, zorgt de theïne voor een betere concentratie. Cafeïne heeft een kortwerkend effect, terwijl theïne een langwerkend effect heeft.

Rooibosplant

De kruiden die we in kruidenthee doen, zijn vaak bladeren, stengels of bloesem van een plant. Soms ook zaden of bessen. Maar dat zijn dan wel andere planten dan de theeplant. Zo komt rooibos, een van de bekendste kruidenthee-soorten, van een Zuid-Afrikaanse plant: de aspalathus linearis. In tegenstelling tot de bladeren van de theeplant bevatten de bladeren van de rooibosplant geen cafeïne/theïne. Sterrenmix, een andere bekende kruidenthee, is een mix van verschillende kruiden/specerijen waaronder zoethout, steranijs en venkelzaad. Er bestaan meer van dit soort mixen. Ook zijn er natuurlijk diverse soorten kruidenthee die uit slechts een soort kruid bestaan. Denk aan munt, venkel, kamille of zoethout. En er is vruchtenthee, een mengsel van verschillende gedroogde vruchten, soms gemengd met gedroogde bloemen.

Het is echter niet zo dat er een strakke scheidslijn bestaat tussen de theebladeren aan de ene kant en de ingrediënten van kruidenthee aan de andere kant. Veel melanges bevatten naast theeblaadjes ook bloemen (jasmijn, korenbloesem en goudsbloem worden veel gebruikt), kruiden/specerijen (citroengras, kaneel, vanille en anijs zijn bekende smaakmakers) en/of gedroogd fruit (denk bijvoorbeeld aan kersen, mango, citrusvruchten of bessen). Ik ken zelfs theesoorten die zowel zwarte thee als rooibos bevatten.

De vraag is dus: wat is je definitie van thee? Moet de drank daarvoor warm zijn, of mag het ook koud zijn, zoals ijsthee? Moet de drank cafeïne/theïne bevatten? Mogen er enkel theebladeren in de drank zitten, of mogen er ook andere smaakmakers zijn toegevoegd? Moet de drank wel theebladeren bevatten, of voldoen alle dranken waarbij je heet water op een hoeveelheid gedroogde planten/kruiden/fruit giet aan de definitie ‘thee’ voor jou?

Voor mij is thee een warme drank die getrokken wordt van gedroogde planten/kruiden/fruit. Het liefste heb ik thee van theebladeren, maar omdat cafeïne/theïne me wakker houdt, drink ik ’s avonds enkel kruidenthee (wat ik doorgaans alleen zo noem als ik aan iemand anders uit moet leggen wat voor thee ik wil). Voor mij gaat het om het zetten van de drank, het knusse gevoel erbij. Dus voor mij is kruidenthee ook thee.

10 gedachtes over “Is kruidenthee ook thee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.