Zomerlezen: verfilmde boeken

Het is zomer, en voor veel mensen ook vakantie. In ieder geval hebben veel kinderen en jongeren vakantie, en veel activiteiten voor volwassenen hebben een zomerstop. Op het werk is het rustiger (er is namelijk bijna niemand aanwezig) en doordat het lang licht is, heb je alle tijd om buiten te zitten met een boek. Toch is de vakantie ook een grote lees-valkuil. Veel kinderen en jongeren komen na de vakantie terug op school met een lager leesniveau dan waarmee ze voor de vakantie zijn geëindigd. Dat komt omdat ze de hele zomer hun lees-vaardigheden niet onderhouden hebben. Om dat te voorkomen, is het fenomeen ‘zomerlezen’ bedacht. Dit houdt in dat kinderen tijdens de zomer boeken blijven lezen.

Maar hoe ga je nou boeken leuk vinden als je nooit ziet dat je ouders lekker zitten te lezen? Hoe ga je lezen met ontspanning en fijne tijd associëren als je het goede voorbeeld niet krijgt? Juist, niet. Dus heb ik een oplossing bedacht. Ik geef een aantal boekentips binnen een genre of thema. Boeken voor kinderen, boeken voor jongeren, boeken voor volwassenen én een voorleesboek. Zodat we niet vergeten hoe leuk het is om te lezen.

Er zijn ontzettend veel boeken verfilmd. Daarom kan het ontzettend leuk zijn om een boek (voor) te lezen en daarna de film te kijken. Komen de personages overeen met hoe jij ze in je hoofd had? Zien de locaties er net zo mooi uit als jij ze had voorgesteld? Of wijkt het af? Ook is het leuk om op die manier elkaar kennis te laten maken met een boek wat jij hebt gelezen. Iedereen leest z’n eigen boek en samen kijken jullie de verschillende films. Gezellig toch?

Voor kinderen (basisschool)

Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. Sjakie komt uit een arm gezin, maar op een dag vindt hij geld op straat. Hij koopt er twee repen chocola voor, en vindt een gouden toegangskaart. Met die toegangskaart mag hij naar de fabriek van Willy Wonka, waar ze het allerlekkerste snoep en de allerbeste chocola ter wereld maken. Sjakie is niet het enige kind dat naar de fabriek mag. De andere kinderen zijn allemaal… bijzonder. En ze gedragen zich niet zo goed. Maar daar weten de medewerkers van de fabriek wel raad mee!
Superjuffie van Janneke Schotveld. Juf Josje lijkt een gewone juf. Maar als er een dier in nood is, verandert ze in een superheld! Niemand mag het weten, behalve de kinderen uit haar klas. Die helpen haar om smoesjes te verzinnen, zodat het hoofd van de school niet achter de geheime identiteit van Juf Josje komt.
Pluk van de Petteflat van Annie M. G. Schmit. Pluk zoekt een huisje. Van Meneer Pen hoort hij dat het torentje van de Petteflat leeg staat. Pluk trekt erin, en wordt vrienden met Dollie de Duif, Zaza de Kakkerlak en de familie Stamper. Maar niet iedereen is blij met Pluk als buurman. Zo vindt Mevrouw Helderder hem veel te slordig en te vies, en heeft hij volgens haar een slechte invloed op haar dochtertje Aagje. Gelukkig heeft Pluk genoeg vrienden, zowel mensen als dieren, die hem helpen.

Voor prepubers (onderbouw middelbare school)

Hoe overleef ik mezelf van Francien Oomen. Rosa’s ouders zijn gescheiden, en Rosa woont bij haar moeder. Haar moeder heeft een nieuwe vriend, Alexander Apenbil. Omdat haar moeder met Alexander een kind krijgt, willen ze ook samenwonen. En dus moet Roza verhuizen, naar de andere kant van het land! Ze moet alles achterlaten, inclusief haar beste vriendin en haar oude school. Hoe gaat Roza dat allemaal overleven?
Narnia van C. S. Lewis. Als Lucy, Edmund, Susan en Peter in het landhuis van een professor verstoppertje spelen, komen ze via een magische kleerkast in Narnia terecht. Narnia is een sprookjesachtig land waar elfen, dwergen, reuzen en pratende dieren wonen. Vroeger was er vrede en harmonie, maar door een betovering van De Witte Heks is het land in een eeuwige winter ondergedompeld. Samen met de pratende leeuw Aslan en zijn leger gaan de kinderen de strijd aan om Narnia te bevrijden van de eeuwige winter.
De belevenissen van een muurbloem van Stephen Chbosky. Charlie is slim, verlegen en, op zijn zachts gezegd, sociaal een beetje onhandig. Dat maakt hem op school een beetje een muurbloempje. Hij probeert zich staande te houden en doet zijn uiterste best om te snappen hoe dates, familiedrama’s, seks en drugs te combineren zijn in een normaal leven. Charlie vertelt hierover in zijn brieven aan de enige persoon die hij vertrouwt: jij.

Voor pubers (bovenbouw middelbare school)

Het gouden kompas (Noorderlicht Trilogie) van Phillip Pullman. Lyra is opgegroeid op de campus van de Universiteit van Oxford. Als haar vriendje Roger verdwijnt, gaat ze op onderzoek uit. Lyra ontdekt dat er nog meer kinderen op geheimzinnige wijze zijn verdwenen. Tijdens haar zoektocht komt ze Will tegen, die op zoek is naar zijn vader. Samen zoeken ze uit waar deze mensen gebleven zijn.
Een weeffout in onze sterren van John Green. Hazel is ziek, maar door een nieuw medicijn kan haar leven nog even gerekt worden. Gus heeft kanker overleefd, maar heeft daarbij zijn been moeten laten amputeren. Ze ontmoeten elkaar, en vanaf het begin is de aantrekkingskracht enorm. Samen gaan ze naar Amsterdam, om de schrijver van het favoriete boek van Hazel op te zoeken. Maar dan neemt hun leven een wending die niemand had kunnen voorzien…
Simon vs. De verwachtingen van de Wereld. Simon Spier is een doodnormale jongen: hij gaat naar school, speelt bij het schooltoneel, heeft vrienden en haalt redelijke cijfers. Maar hij heeft een groot geheim: hij valt op jongens. Via internet heeft Simon iemand leren kennen, Blue. Ze mailen iedere dag, en Simon wordt verliefd op hem. Maar hij heeft geen idee wie Blue is! Simon verkeert tussen hoop en vrees, want stel dat hij de echte Blue minder leuk vindt dan de internet-Blue? En wat moet hij doen als hun geheim uitkomt?

Voor volwassenen

De Naam van de Roos van Umberto Eco. 1327. Broeder William van Baskerville is op een discrete missie gestuurd naar een abdij in het noorden van Italie. Maar nog voor hij aan die missie kan beginnen, gebeuren er verschillende geheimzinnige misdaden in de abdij. William was vroeger inquisiteur, en zijn onderzoeksdrang komt naar boven.
Hidden Figures van Margot Lee Shetterly. Dit is een non-fictie boek dat gaat over het geheime wapen van NASA: zwarte vrouwen. Deze vrouwen rekenden uit hoe de eerste raket om de aarde zou circuleren. Uit het hoofd. Ja, echt. Het verhaal van drie van deze vrouwen is (in licht gedramatiseerde vorm), verfilmd.
Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse. Dit boek bevat de nodige observaties over taal, en hoe mensen per ongeluk met elkaar praten. De gelijknamige film gaat over een jonge vrouw die dol is op taal, en bij een tijdschrift werkt. Ze zou graag artikelen met diepgang schrijven, maar krijgt de kans niet. Als ze op het punt staat te haar ontslag in te dienen, gebeurt er iets wat voor vuurwerk zorgt.

Om voor te lezen

Pieter Konijn van Beatrix Potter. Pieter is een vrolijk en dapper konijn. Samen met zijn vrienden beleeft hij de nodige avonturen. Pieter wil graag op zijn vader lijken, maar als ondeugendste konijn van de familie is dat soms best een uitdaging!
De Fantastische Meneer Vos van Roald Dahl. Meneer Vos haalt iedere avond eten bij de boeren. Maar hij betaalt daar niet voor, hij steelt het. Dus zijn de boeren boos. Ze openen de jacht op Meneer Vos, maar die is ze te slim af. Hij graaft een gang naar de schuren, zodat hij en de andere dieren nog steeds kunnen eten.
Minoes van Annie M. G. Schmit. Minoes was vroeger een poes. En nog steeds eigenlijk wel een beetje: ze spint nog steeds, zingt af en toe de ‘mauw mauw song’ en kan nog steeds met de andere katten praten. Met name dat laatste komt haar baasje Tibbe goed uit, die werkt namelijk voor de krant en via de katten-persdienst komt hij allerlei geheimzinnige zaken op het spoor. En daar is niet iedereen blij mee…

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement bij de meeste bibliotheken gratis, en als je van een klein budget rond moet komen zijn er vaak subsidie-regelingen waardoor je een bibliotheekabonnement voor een zeer gereduceerd tarief kunt aanschaffen.

5 gedachtes over “Zomerlezen: verfilmde boeken

  1. Naomi zegt:

    Verfilmde boeken vind ik altijd een lastig dingetje. Ik vind het boek vaak beter dan de film, dus ik kijk sowieso niet eerst de film. Mees Kees was trouwens bij mijn leerlingen op de basisschool ook altijd favoriet, zowel de boeken als de films/serie.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.