Lekkere thee voor de feestdagen

Omdat ik weinig tot geen alcohol drink, zorg ik altijd dat ik lekkere thee in huis haal voor de feestdagen. Uiteraard geniet ik daar niet alleen met kerst en oud&nieuw van, maar ook tijdens de rest van de kerstvakantie. Ik koop mijn thee het liefste bij lokale ondernemers, maar heb ook een paar varianten die bij de supermarkt verkrijgbaar zijn ingeslagen.

Waarom thee?

Simpel: ik ben niet dol op alcohol. De meeste soorten wijn en bier lust ik niet, om over sterke drank maar te zwijgen. Daarnaast gebruik ik momenteel nog steeds vrij stevige pijnstillers voor mijn gebroken arm, en die combineren niet zo lekker met alcohol, dus dat doe ik dan ook maar niet. Daarnaast kan ik thee de hele dag door drinken (ik switch meestal wel aan het eind van de middag of het begin van de avond naar kruidenthee in verband met de cafeïne), en dat is met alcohol toch wat minder sociaal geaccepteerd, zelfs in de kerstvakantie 😉 . Thee is daarnaast ook een gezond en caloriearm alternatief voor wijn, omdat de smaken net zo complex kunnen zijn. Wist je trouwens dat er geen specifieke opleiding is voor wijnsommelier, maar wel een opleiding van 7 jaar om theesommelier te worden? Met andere woorden: als jij dit jaar geen alcohol wil schenken, is thee een prima alternatief.

Welke thee?

Ik kies eigenlijk altijd twee soorten thee uit. Ten eerste smaken die ik graag wil proberen, en ten tweede smaken waarvan ik zeker weet dat ik ze lekker vind. Ieder jaar gaat er rond de feestdagen dus wel een bestelling naar een van mijn favoriete thee-webshops, en ik kies vaak ook nog een of twee doosjes uit bij de supermarkt.

De webshop waar ik meestal mijn feestdagen-voorraadje bestel is Theexpress, een webshop die ook kleine proefzakjes thee verkoopt. Zo kan ik lekker veel thee proberen voor een klein prijsje. Daarnaast bestel ik soms ook een paar grotere zakjes mee, van thee die me de vorige keer goed bevallen is bijvoorbeeld. Theexpress verzend met GLS, dat zijn dus eigenlijk altijd pakketjes waar je voor thuis moet blijven.

Wil ik mezelf trakteren op iets luxere thee, dan kies ik, afhankelijk van mijn bui, voor Your Daily Tea Cup of Hot Soup. Bij Your Daily Tea Cup verkopen ze wat meer versierde thee, bij Hot Soup meer pure thee. Dat hangt dus een beetje af van mijn bui. Deze beide bedrijven bezorgen overigens met de brievenbuspost, wat weer scheelt in het wachten naast de deurbel.

Bij de supermarkt kies ik meestal ook een (paar) doosje(s) thee uit. Ik ben sowieso erg dol op de Mango Sinasappel van Simon Levelt (te koop bij Picnic) en op sterke Earl Grey thee (liefst die van Clipper). Maar ik kijk ook graag wat er nieuw is in het assortiment (hoewel kerst niet echt als de thee-feestdag wordt gezien, dat is eerder Pasen of Pinksteren).

Ik hou van zware thee met een fris en/of zoet accent. Dat accent kan van de thee zelf komen, maar ook van de bloemen, kruiden, specerijen of fruit waar de thee mee versierd is. Meestal kijk ik sowieso even bij de kerst-thee, want vaak zit daar wel iets tussen wat ik lekker vind.

Hoe kies ik?

Ik maak meestal gebruik van dit stappenplan om online de lekkerste thee uit te zoeken. Wel ben ik altijd blij als zaken ook proefzakjes verkopen (onder andere Theexpress en Simon Levelt (in hun fysieke winkels)) omdat je dan minder snel een miskoop doet. Nu komt het ook voor dat ik in de supermarkt iets uitzoek wat te smerig voor woorden blijkt te zijn (ik bedoel jou, hennepthee van AH!), maar die prijzen zijn meestal wat lager, waardoor je dan voor een veel kleiner bedrag de boot in gaat.

Verder kijk ik altijd naar waar ik op dat moment behoefte aan heb. Soms kies ik dus meer zwarte thee, de andere keer groene of witte, of juist veel kruiden en rooibosthee. Bij losse thee maak ik eigenlijk altijd gebruik van mijn percolatortje, dus ik hoef er meestal geen theezakjes of een thee-ei bij te kopen. Wel let ik, zeker bij nieuwe thee, heel goed op de ingrediënten die in de melange zitten.

Thee voor iedereen

Schenk je thee voor een groot gezelschap, dan is het aan te raden om te kiezen voor allemansvrienden. En nee, koop nou niet een doosje Engelse Melange. Een darjeeling of ceylon heeft veel meer smaak en is ook in de supermarkt te koop. Een lekkere groene thee kan ook, let dan wel even op de temperatuur waarop je die zet. Opnieuw: niet dat doosje Groene thee Citroen, maar een lekkere jasmijnthee of, ook een allemansvriendje, een groene thee met aloë vera. Klinkt gek, is erg lekker. Schenk je kruidenthee, kies dan voor een groene rooibos. Dat is minder overheersend qua smaak dan een ‘gewone’ rooibos, en wordt daardoor door veel mensen lekker gevonden, ook door kinderen.

3 gedachtes over “Lekkere thee voor de feestdagen

 1. Naomi zegt:

  Haha, sorry, ik zag even voor me hoe jij zat te ontbijten met een biertje;).
  Ik snap trouwens nog steeds niet dat ze Engelse Melange een allemansvriend kunnen noemen. Als ze dat ergens schenken, drink ik liever gewoon water. Niet mijn smaak.

  Like

  • booksometea zegt:

   Oke nu moet ik ook lachen, ontbijten met bier…

   Engelse melange zal ik nooit schenken, en ik heb het ook niet in huis. Ik verdom het gewoon, want het is thee voor mensen die eigenlijk niet van thee houden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.