Wat doet mijn stemming met mijn mening over een boek?

Ik heb een paar blogposts die ik in de loop van de tijd steeds met een of twee stukjes aanvul. Een van die blogposts is bijvoorbeeld de (volgende) aflevering van ‘Wat ik niet uitlas…’. Ik merkte dat er maandenlang geen boek bij kwam, en toen opeens een paar boeken achter elkaar. Was dat toeval? Had ik ‘gewoon een paar keer misgegrepen’? Of was er meer aan de hand?

Stressvolle tijd

Ik zat erover na te denken, en ik realiseerde me dat het waarschijnlijk aan mijn stresslevel lag. Ik gedij niet zo goed bij alle onduidelijkheid die er momenteel is, nu de wereld in de fik staat. Ook in mijn eigen leven is er veel onduidelijkheid en zijn er veel stressfactoren. Met andere woorden: ik heb te maken met een stressvolle tijd. En dat heeft zijn weerslag op mijn leesgedrag.

Mijn leesgedrag en stress

Als ik last heb van stress, dan merk ik dat in mijn leesgedrag. Ik ga meer luisterboeken luisteren, en ik ben minder avontuurlijk in zowel mijn leesboeken als mijn luisterboeken. Ik durf dan niet zo goed nieuwe dingen te proberen, omdat ik weet dat lezen goed is voor me en me kan helpen. Maar als ik een stom boek heb, dan is lezen niet fijn en doe ik het dus minder. Dus kies ik voor ‘veilige’ boeken, want dan weet ik wat ik kan verwachten en dus dat ik plezier blijf beleven aan het lezen.

Soms probeer ik dan toch iets nieuws, maar wel binnen een genre wat ik ken. Detectives/Thrillers is bijvoorbeeld een relatief ‘veilig’ genre, omdat het vaak een vast patroon volgt of een paar vaste elementen heeft. Als er niet te veel psychologische spanning is, gaat het vaak goed. Of als er duidelijk is dat er één persoon is die het niet heeft gedaan. Ik kan in dit soort periodes vaak niet goed omgaan met een onbetrouwbare verteller, zoals dat heet. Ik heb vastigheid en duidelijkheid nodig.

Ik pak dus het liefste genres en auteurs die ik al ken, of zelfs gewoon boeken die ik al ken. Lekker overzichtelijk, scheelt een hoop gedoe, en als ik een stukje stom vind, kan ik dat gewoon overslaan. Of ik kan juist de allerleukste stukjes aldoor lezen. Dat overzicht geeft mij veiligheid en rust.

Mijn stemming en mijn mening

Dit effect merk ik vaker. Als ik bijvoorbeeld met een nieuwe baan begin (iets wat voor iedereen stressvol is, laten we eerlijk zijn) kies ik vaak voor een makkelijker boek (meestal een pulpboek). Omgekeerd merk ik ook dat ik meer nieuwe boeken probeer als ik lekker in mijn vel zit of als ik op een positieve manier gestimuleerd word. Dan wil ik nieuwe boeken proberen, nieuwe auteurs en genres ontdekken en een nieuwe boekverslaving vinden.

Mijn stemming heeft dus invloed op wat ik lees. En ik merk dat het ook invloed heeft op wat ik van boeken vind. Ben ik vrolijk, zijn er overwegend positieve dingen in mijn leven en heb ik weinig stress, dan durf ik meer boeken te proberen en ben ik ook eerder in staat om boeken uit te lezen en te waarderen. Zit ik minder lekker in mijn vel, dan is iedere afwijking van wat ik verwacht van het boek stom, en zijn de boeken dus ook veel eerder stom.

Het effect van mijn blog op mijn leesgedrag

Wat ik merk, is dat ik sinds ik een blog heb over het algemeen iets makkelijker een nieuw boek, nieuw genre of nieuwe auteur durf te proberen. De serie ‘Wat ik niet uitlas…’ helpt mij om mezelf toestemming te geven een boek niet uit te lezen, maar ook om na te denken over waarom ik dat boek niet uit wil lezen. Past het boek niet bij mij? Ben ik niet in de stemming voor het boek? Of is het boek ‘gewoon’ niet mijn smaak? Op die manier kan ik bepalen waarom ik het boek niet uit wil lezen, en of ik het eventueel op een later moment nog een kans wil geven.

Juist door te reflecteren op het waarom van het ‘niet leuk vinden’, kom ik erachter of het een ‘echte’ reden is. Bijvoorbeeld dat de stijl van het boek niets voor mij is, of dat het, zoals heel soms voorkomt, simpelweg een slecht boek is dat is gepubliceerd ‘voor de hype’ of ‘omdat er veel kopers voor zullen zijn’ (dit zie je vaak bij bloggers/vloggers die een boek gaan schrijven: de uitgeverij weet dan dat er een flinke oplage van verkocht zal worden, wat diegene ook opschrijft). Of heb ik te maken met een ‘ik vind dit boek stom want het past niet bij mijn huidige stemming’? In dat geval kijk ik of het boek genoeg elementen bevat om het op een ander moment wel een kans te geven. Zou het boek een kans maken als ik beter in mijn vel zou zitten? Zo ja, dan probeer ik het boek op een later moment een tweede kans te geven. Wel zo eerlijk, zowel voor het boek als voor mij 😉

11 gedachtes over “Wat doet mijn stemming met mijn mening over een boek?

 1. lezendstreepje zegt:

  Nog nooit zo over nagedacht eigenlijk, maar het is best wel logisch, dat een boek gewoon niet bij je stemming past. Net zoals er goeie boeken zijn die gewoon ‘niets voor jou’ zijn – dat is iets waar ik me al heel lang bij heb neergelegd, maar dat van die stemming… daar ga ik eens op letten. Ik merk dat het bij mij nu moeilijk gaat om te lezen, iets wat deze zomer wel heel goed lukte. Ik begrijp niet zo goed waarom, maar heb eraan toegegeven en ben op zoek gegaan naar fantasy, wat me meestal wel weer op gang trekt.

  Like

  • booksometea zegt:

   Misschien dat het niet lukt omdat ‘de rek eruit is’? De wereld is nogal chaotisch en onvoorspelbaar momenteel, dus ik kan me goed voorstellen dat dat (onbewust) zijn weerslag heeft op je stemming en dus op wat en hoeveel je leest. Fantasy is sowieso een goed idee 😉 Ken je De Glazen Troon, De kleuren van Magie en De Verborgen Universiteit al?

   Like

   • lezendstreepje zegt:

    De Verborgen Universiteit vond ik geweldig! De kleuren van Magie staan op mijn lijstje maar daar hadden ze de eerste niet van in de bib. De Glazen Troon ken ik nog niet – hoera, nog eentje voor de op lijst. Bespaart me dat blegh gevoel in de bib als ik weer niet weet wat gekozen 😀

    Geliked door 1 persoon

 2. Niek zegt:

  Vaak als mijn stresslevel hoog is kan ik me überhaupt niet concentreren en kom vaak niet verder dan een bladzijde. Lezen kost mij sowieso meer energie vanwege dyslexie maar die handicap heeft mij nooit weerhouden om te lezen en ik denk zelfs geholpen, maar hoger stress erbij maakt het op dat moment nog lastiger. Aangezien het ook wel ontspanning is probeer ik toch te lezen maar dan iets makkelijkst. Één van mijn kinderboeken (ja ik heb ze allemaal nog) bijvoorbeeld.
  Bij somberheid pak ik sneller een fantasy boek, even vluchten in een soort sprookjes wereld.
  Ik weet niet of je deze schrijfster kent maar aangezien je van detectives houdt en poezebeestjes kan ik de boeken van Rita Mae Brown (en sneaky pie brown) aanraden en dan de serie a Mrs. Murphy mystery. Ik heb ze in het Engels maar ze zijn er ook in het Nederlands en geloof ook luisterboek maar weet dat niet zeker. Het is heel ontspannen lezen, moordmysteries die een dame van het postkantoor met haar kat en hond oplost. Naar aanleiding van je blog over bol en daar ook stond dat de reguliere boekhandels vaak ook een webshop hebben, mijn favoriete opgezocht en ja een webshop en ze hebben deze serie (misschien niet allemaal maar vast te bestellen). Ik helemaal gelukkig en dus vast in Utrecht ook bij de boekhandel. Ennnnn deze boekhandel heeft gratis verzenden vanaf €15 bol vanaf €20. Win-win.

  Like

  • booksometea zegt:

   Mrs Murphy Mystery ga ik eens zoeken, bedankt voor de tip! En kinderboeken zijn ook gewoon heerlijk om te lezen, ik heb laatst een paar oude Jacques Vriens boeken herlezen. Gewoon omdat het kan, en omdat het soms net even iets makkelijker gaat dan ingewikkelde/zware volwassen kost.

   En ja, de boekhandel hier heeft ook een website, daar bestel ik graag. En inderdaad: gratis verzenden vanaf 15 euro ipv 20. Fijn joh!

   Like

   • Niek zegt:

    Ja ik ben echt zo blij dat ze een webwinkel hebben maar het liefst ga ik daarheen. Ik vind de sfeer daar ook heel fijn. Ook het pand waar ze in zitten, wat ouder en een beetje donker binnen maar het nodigt zo uit om gewoon eens wat boeken uit de schappen te pakken en door te bladeren. Tijdens mijn middelbare schooltijd kwam ik daar ook en kon toen ook goed advies krijgen voor mijn boekenlijsten. Ik kwam er ook nog achter dat er in Arnhem een boekencafe is. Eens kijken wat dat inhoud. Je kan er in ieder geval een kopje koffie of thee drinken en er staan boeken maar of het een leensysteem is of je ze alleen ter plekke kan lezen of misschien zelfs ruilen dat moet ik nog uitzoeken. Ziet er uit als een heerlijke plek.

    Geliked door 1 persoon

   • booksometea zegt:

    Oeh, dat boekencafe klinkt inderdaad goed! Hier is de boekwinkel net verhuisd, en hoewel het erg mooi is geworden, is het op sommige plekken wat druk en ‘propperig’. Dat vind ik jammer. Misschien dat ik er meer van kan genieten als de wereld niet meer in de fik staat.

    Like

 3. Naomi zegt:

  Hm, heel boeiend dit. Ik herken wat je schrijft over stress en je leesgedrag, maar nooit over nagedacht dat mijn stemming mijn mening over boeken ook kan beïnvloeden. Eigenlijk heel logisch natuurlijk. Wedden dat ik er nu op ga letten?;)

  Like

 4. Marieke zegt:

  Dit is zo herkenbaar! Ik ben in september begonnen op een nieuwe stageplek en ‘poef’, ik had geen zin meer in fysiek lezen en kon mijn hoofd er ook echt niet toe zetten. Toen heb ik een poosje audioboeken geluisterd en nu ben ik langzaamaan weer fysieke boeken aan het lezen. Ik weet niet of ik door mijn blog avontuurlijker ben gaan lezen; ik ben sowieso niet zo’n avontuurlijke lezer haha. Laat mij maar mooi mijn vertrouwde genres lezen en heel af en toe een uitstapje maken, dan ben ik het gelukkigst.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.