Voorkom de leesdip!

Na twee boeken die op mijn ‘wat ik niet uitlas…’-lijstje terecht kwamen (en van allebei had ik dat liever anders gezien, geloof me), struikelde ik over de vraag wat ik nu zou gaan lezen. En dan vooral: hoe voorkom ik dat ik weer misgrijp en dus weer een boek niet uitlees? Want dat werkt niet echt motiverend. Ik ging dus bij mezelf te rade.

Wat heb ik nodig?

Uit ervaring weet ik dat meerdere tegenvallende boeken achter elkaar kunnen leiden tot een leesdip. En ik kan geen leesdip gebruiken, want a) ik heb een boekenblog en b) ik verveel me ook zonder leesdip al enorm. Ik moest dus aan de slag om die leesdip te voorkomen.

Meestal helpt het om te kiezen voor een vertrouwde auteur of een vertrouwd genre. Dan weet ik wat ik kan verwachten, en daardoor is de kans dat ik het boek niet uitlees kleiner. Maar nu was het zo dat ik twee boeken had gelezen van auteurs die ik al kende, en dat deze boeken in de genres vielen die voor mij vertrouwd zijn. Dus die truc werkte niet. Wat te doen?

Ik besloot eens heel goed na te denken over wat ik nu nodig heb van een boek. Ik wilde voorkomen dat ik weer in een leesdip terecht kwam, dus het boek moest me niet teleur stellen. Een bekend genre en bekende auteurs werkten niet, want die had ik en die boeken hadden ervoor gezorgd dat ik nu hier mijn boek-lees-situatie aan het overdenken was. Dan blijft er bij mij maar een optie over: een boek herlezen wat ik al ken. Want dan weet ik wat ik kan verwachten en voorkom ik daarmee dat ik in een leesdip kom. Die veiligheid had ik even nodig.

En hoe dan verder?

In normale tijden (als de wereld niet in de fik staat), helpt het ook enorm tegen zo’n dreigende leesdip om even naar de bibliotheek of de boekhandel te gaan en daar rond te struinen, op zoek naar nieuwe boeken en nieuwe leeszin. Dat gaat nu niet, dus ik denk dat mijn volgende stap wordt om na het boek wat ik ga herlezen een boek te pakken van een auteur waar ik al heel veel van gelezen heb. Die auteur werkt altijd volgens dezelfde formule en opbouw, dus dan weet ik ook een beetje wat ik kan verwachten. Misschien dat ik daarna weer ‘los’ kan met lezen, maar zo niet, dan ga ik voor een vervolgdeel in een serie wat ik nog niet gelezen heb.

9 gedachtes over “Voorkom de leesdip!

 1. Adriaantje zegt:

  Er liggen bij mij ook een paar niet uitgelezen boeken…
  Op dit moment moet ik “luchtiger” boeken pakken…maar ja die gesloten bieb, hè en ik heb geen zin om naast het abonnementsgeld €0,50 per boek uit te gevenom te reserveren.
  Daarom loop ik nu alle minibiebs in m’n woonplaats af…. ik weet er inmiddels 13-2!
  Die 2 staan binnen het hek bij scholen.
  En herlezen doe ik ook en dan beslis ik of het boek mag blijven of naar zo’n minibiebje mag.

  Like

  • booksometea zegt:

   Ja, luchtiger lezen kan zeker helpen! Net als een boek met veel vaart in het verhaal. Ik heb trouwens een hele aflevering van ZomerLezen gewijd aan luchtige boeken, misschien staat daar nog iets tussen wat je bij de mini-biebs nu over het hoofd ziet?

   Like

 2. Naomi zegt:

  Oeh ja, door de boekhandel lopen als remedie tegen een leesdip. Daar zeg je wat. Ik heb vorige maand ook weinig gelezen: drie boeken maar. Gisterenavond toch ineens een hoop bladzijden gelezen, met dank aan de bibliotheek, omdat het boek deze week terug moet.

  Like

  • booksometea zegt:

   Misschien meer boeken lenen die snel terug moeten en/of waar iemand anders op zit te wachten (gereserveerde boeken dus)? Zeg maar als lapmiddel, totdat we weer normaal door de bieb of boekhandel kunnen struinen?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.