Hoe kies ik mijn boeken uit in de bibliotheek?

Het zal (bijna) niemand verbazen dat ik dol ben op de bibliotheek. Het zal ook weinig mensen verbazen dat ik minstens een keer per week in de bibliotheek te vinden ben. Soms alleen om snel even een boek in te leveren of op te halen, maar het liefste kom ik er ook even neuzen tussen de boeken. Er zijn zelfs periodes dat ik bewust even een paar weken wat minder boeken meeneem, om daarna naar een van de grotere vestigingen bij mij in de stad te gaan om daar uitgebreid de tijd te nemen om een enorme stapel nieuwe boeken uit te zoeken. Maar hoe kies ik nou welke boeken ik meeneem?

Mijn favoriete manier van boeken uitkiezen

Mijn favoriete manier is om lekker te kunnen struinen langs de kasten. Ik heb zelfs een bepaalde volgorde waarin ik de verschillende afdelingen van de bibliotheek bezoek. Tijdens dit gestruin loop ik alle thematafels en kasten langs (of in ieder geval bij mijn favoriete afdelingen). Ik kijk welke nieuwe boeken er zijn en aan welke boeken in de kast mijn ogen blijven ‘haken’. Het kan zijn dat de titel eruit springt, of de vormgeving. Soms is er niet per se iets opvallends aan een boek, behalve dan dat iets in mij zegt dat ik dat boek moet oppakken/uit de kast moet pakken en het moet bekijken. Op basis van de flaptekst en soms het kaartje binnenin het boek bepaal ik dan of ik het boek mee wil nemen. Als ik echt een grote struintocht hou, zorg ik van te voren dat ik een flinke stapel boeken kan uitkiezen (en ik dus (bijna) geen boeken meer op mijn pas heb staan). Op die manier kan ik lekker veel meenemen.

De ‘second best’ manier van boeken uitzoeken

Maar soms ‘kan ik niets leuks vinden’. Dan is er niets wat er voor mij uit springt. Dan val ik terug op mijn verlanglijst in de bibliotheekapp. In deze app (mijn bibliotheek gebruikt Bieb Wise) kan ik boeken die ik wel wil lezen maar (nog) niet kan of wil reserveren op mijn verlanglijst zetten. Als ik geen (of te weinig) leuke boeken kan vinden, pak ik die erbij, en zoek uit welke boeken er aanwezig zijn in de vestiging waar ik op dat moment ben. Op die manier weet ik dat de kans vrij groot is dat ik het boek leuk ga vinden, en lukt het me toch om een stapeltje nieuwe boeken te verzamelen. Daarnaast is de kans aanwezig dat mijn ogen alsnog ergens blijven haken tijdens het zoeken… šŸ˜‰

Mijn minst favoriete manier van boeken uitzoeken

Hoewel ik de app van de bibliotheek heel handig vind, vind ik reserveren en ophalen toch echt de minst leuke manier van boeken uitkiezen. Ik hou juist zo van dat struinen, het toevallig vinden van een geweldig nieuw boek/geweldige nieuwe auteur/serie. Ik vind het zo fijn om tussen de boeken te lopen, kijken wat er nieuw is, het boek voelen, de flaptekst lezen. Ik heb ook gemerkt dat ik dat echt kan missen, zeker als dat langere tijd niet kan. En hoewel ik veel gebruik maak van de optie om te reserveren (en dat de afgelopen periode ook veel heb gedaan), ben ik heel blij dat ik reserveringen weer kan gebruiken voor boeken waar een lange wachtlijst voor staat, en mijn bibliotheekbezoek weer grotendeels kan bestaan uit het struinen tussen de kasten en het zelf uitkiezen van mijn boeken.

16 gedachtes over “Hoe kies ik mijn boeken uit in de bibliotheek?

 1. Naomi zegt:

  Leuk om te lezen! Ik gebruik zelf vrijwel alleen maar de optie reserveren en afhalen. Maar ik vind struinen ook leuk, dus dat doe ik er af en toe nog even bij. Voor de zekerheid kijk ik dan trouwens wel eerst altijd even op mijn verlanglijstje. En ik nam dus pas na het struinen een boek mee waarvan thuis bleek dat ik het al eens gelezen had. Ach ja…

  Like

 2. Adriaantje zegt:

  Het liefst struin ik lekker door de bieb. Voor de zekerheid heb ik mijn leeswensboekje in m’n tas, als ik dus niets zie, zoek ik aan de hand daarvan.
  Ik ga eens kijken of onze bieb ook Bieb Wise gebruikt… nooit van gehoord, dus dank je wel.
  Reserveren doe ik nooit.
  Bij ons geeft de computer aan of ik het boek eerder gelezen heb, dat is wel zo fijn.

  Like

 3. Nicole Orriƫns zegt:

  Ik merk dat ik de laatste tijd eigenlijk alleen nog maar op de tafels met de nieuwe boeken kijk. Die staan uitgestald onder de noemer ‘Vers van de pers’. De ‘gewone’ boekenkasten bekijk ik veel minder, omdat ik het idee heb dat ik toch alles al ken, of dat er niets interessants in staat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.