Lezen met een gebroken arm – waar moet je op letten?

Aangezien ik het onlangs voor de tweede keer in nog geen drie jaar tijd heb gepresteerd om mijn arm te breken (daarover later meer), dacht ik: ik deel mijn tips rondom lezen met een gebroken arm eens. Lezen kan dan namelijk, om verschillende redenen, best lastig zijn. Maar lezen is ook een fijne afleiding, dus denk alsjeblieft niet dat lezen onmogelijk is!

Kies je leesplek met zorg uit

Let hierbij vooral op twee dingen: ten eerste dat je de gebroken arm zo pijnvrij mogelijk kan neerleggen (het ziekenhuis tipt vaak een kussen onder je arm, maar een opgevouwen deken of een brede armleuning op de juiste hoogte kunnen ook fijn zijn), en ten tweede dat je je lichaam vervolgens niet als een slangenmens hoeft te buigen om nog lekker te kunnen zitten. Je hebt al pijn genoeg, nog meer blessures is echt niet wenselijk.

Zorg ook dat je goed licht hebt, en alles wat je verder nodig hebt ook binnen handbereik hebt. Drinken, wat lekkers, en indien nodig je pijnstillers. Ook een dekentje kan fijn zijn.

Kies je boek zorgvuldig uit

Oke, ik weet dat je dit waarschijnlijk niet wil horen, maar eehm… je hebt een gebroken bot. Je hebt pijn. Je slikt waarschijnlijk flink wat pijnstillers (of pijn-onderhandelaars…) en bent een beetje ziek en heel zielig. Dus kies nou even niet je moeilijkste, meest uitdagende boek. Of een boek waarbij je veel moet nadenken. Kies iets makkelijks, iets wat je sowieso afleiding gaat geven. Een boek waar je lekker snel in zit, en misschien ook waar je vrolijk van wordt. Uiteraard is ‘lekker fout; of ‘pulp’ nu zeker weten toegestaan.

Overweeg ook een luisterboek. Luisterboeken hoef je niet vast te houden, en ze blijven je afleiden, ook als het jou niet lukt om te blijven lezen. Er zijn verschillende apps met luisterboeken, waaronder Storytel (in diverse landen beschikbaar) en de app van Online Bibliotheek (alleen beschikbaar in Nederland). Voorgelezen worden heeft iets heel troostends, en als je zielig bent, is dat best fijn.

Schaam je niet voor wat je (niet) leest

Luister, je bent even ziek en heel zielig, dus als jij enkel flutromannetjes wil lezen terwijl je anders altijd Echte Literatuur leest: dat mag en je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Als jij alleen maar met je duim in je mond naar Dikkie Dik-verhaaltjes wil luisteren: prima. Lezen moet nu even fijn zijn, ontspanning, en geen ingewikkeld gedoe. Hoe jij dat doet en wat je wel of niet leest is helemaal aan jou.

Mijn niet-zo-spectaculaire valpartijen

Ik zei het al, ik heb inmiddels twee keer een arm gebroken, allebei de armen een keer. Mijn rechterarm brak ik 2,5 jaar terug. Het was eind januai 2019 en er lag sneeuw. Ik kwam uit een afspraak en overwoog of ik nog even naar de bieb zou gaan, toen ik op een ver-ijsde sneeuwplaat onderuit ging. Klassiek onderuit, benen in de lucht en ik landde op mijn achterwerk. Ik probeerde mijn val te breken met mijn handen, en die klap schoot door tot mijn ellebogen. Resultaat: twee gekneusde polsen, de linker elleboog gekneusd en de rechter gebroken. En aangezien dit een ‘simpele’ breuk was, kreeg ik geen gips, alleen een drukverband en het advies om paracetamol en ibuprofen te slikken. Gelukkig kreeg ik later betere pijnstillers, in de categorie ‘alleen op recept verkrijgbaar’.

Mijn tweede breuk was vrij recent, half september van dit jaar. Het verhaal is zo mogelijk nog minder spectaculair: ik stapte op de fiets. Rechtervoet op de trapper, linkervoet niet of niet goed. Boem. Bovenarm gebroken. Deze keer gelukkig wel gips, en vrij snel goede pijnstillers. Helaas is het geen mooie/simpele breuk, en volgt er een operatie (ik blog wat vooruit, dus op het moment dat jullie dit lezen is die operatie al geweest – als het goed is).

Beide keren ben ik overigens heel vriendelijk, snel en adequaat geholpen door het ziekenhuis, ook al zeiden ze beide keren dat het superdruk was. Dat vind ik erg fijn!

8 gedachtes over “Lezen met een gebroken arm – waar moet je op letten?

  1. Naomi zegt:

    Ah, die beer van het plaatje is een schatje. En ja, je bent heel zielig, dus elk boek is goed. Ik had zelfs de Donald Duck nog goedgekeurd;). Een dun boek lijkt me trouwens ook fijner dan een dikke in zo’n geval, qua makkelijk in de (niet-gebroken) hand liggen.
    Beterschap voor jou!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.