Troost-boeken

Soms heb je een dosis troost nodig, en een kopje thee is dan even niet genoeg. Het moet meer zijn, het moet langer duren. Dan kun je natuurlijk naar een reep chocola of een zak chips grijpen, maar eehm… dat schijnt niet zo gezond te zijn. Wat dan wel? Een zak worteltjes? Ja, ik ken 1 persoon op deze aardbol die ik daarmee zou troosten, maar voor de rest van de wereld moet er misschien toch ook nog een andere optie zijn… zoals bijvoorbeeld een fijn boek. Maar welk boek moet je nou pakken als je even echt getroost wil worden?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de reden waarom je getroost wil worden of jezelf wil troosten. Daarom geef ik verschillende opties, zodat je kunt kijken wat in jouw situatie het meest van toepassing is.

Als het met je werk te maken heeft….

Mijn niet zo perfecte leven van Sophie Kinsella. Ken je dat, dat je toewerkt naar een fantastische baan en een fantastisch, instagram-perfect leven, maar dat je daar nu nog niet bent? Dat is wat Cat aan het doen is. En net als ze denkt dat ze het helemaal voor elkaar heeft, stort haar droom in elkaar. Met dank aan haar kreng van een baas. Ze trekt weer bij haar vader in, en helpt hem een glamping op te zetten. Alles loopt gesmeerd, tot ze de nieuwe gasten van die week ziet. Het is haar voormalige baas, met haar instagram-perfecte leven, haar pinterest-pretty gezinnetje en haar eindeloze arrogantie. Cat besluit wraak te nemen…

Even tussen ons van Jane Fallon. Stel je even voor: je hebt promotie gekregen, en voor die promotie heb je hard gewerkt. Maar sinds jij die promotie hebt, gaan er regelmatig kleine dingetjes mis: stukken zijn kwijt, mensen worden voorgetrokken en berichtjes zijn wel of juist niet verstuurd. Je weet heel zeker dat jij niet degene bent die deze vergissingen maakt. Maar wie is er dan op uit om jou een slecht figuur te laten slaan? Dat is de situatie waarin Holly zich bevindt. Samen met haar vriendin Dee gaat ze op onderzoek uit, en ze ontdekt meer dan alleen wie haar dwars probeert te zitten…

Als het probleem met school of studie te maken heeft…

De Test van Joelle Charbonneau. Ik weet niet wat er aan de hand is, maar de risico’s zullen nooit zo groot zijn als deelnemen aan de Test, het toelatingsexamen voor de universiteit van Het Verenigde Gemenebest. Cia hoopt met heel haar hart dat ze kan gaan studeren, maar dan moet ze wel slagen voor de Test. En bij De Test is falen geen optie, want foute antwoorden worden bestraft. Hoe ernstig, dat ontdekt Cia al kort na aankomst in het Testcentrum. Na het lezen van dit boek weet je twee dingen zeker: 1) je loopt minder risico dan Cia en 2) je wil deel twee en deel drie ook lezen. Heb je meteen ook wat extra afleiding.

54 minuten van Marieke Nijkamp. Geloof mij: wat het ook is waar je over inzit, het kan nooit zo erg zijn als de 54 minuten die in dit verhaal beschreven worden. Dus lees dit boek (zet het indien gewenst op je Leeslijst Nederlands), en ik beloof je: je problemen zijn een stuk minder heftig dan voor het lezen van dit boek. Groot voordeel van dit boek is ook dat het je heel erg meesleept, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Oftewel: afleiding!

Als het probleem in de liefde zit…

Thrillers. Hoe spannender, hoe beter. Vooral als er geen relaties voorkomen in de thriller. Een paar van mijn aanraders: Een voor Een van Ruth Ware, De getuige van Steve Cavanagh, Truth or Dance van Chinouk Thijssen en De Vallei van Krystyna Kuhn. Met thrillers zet je je hersenen aan een andere taak dan ‘boehoehoe die ander heeft me verlaaaateeen’ (want er moet immers een moord opgelost worden), en door thrillers zonder relatieproblemen te kiezen, heb je ook meteen de ‘triggers’ voor nieuwe ‘boehoehoe’-gedachten vermeden. Daarbij zijn deze thrillers stuk voor stuk spannend genoeg om je aandacht te grijpen en vast te houden, en dat is precies wat je nu even nodig hebt.

Jeugdliteratuur. Weet je wat het grote voordeel van jeugdliteratuur is? Er zitten zo lekker weinig liefdesproblemen in. En dat is ideaal als het in de liefde even niet loopt zoals je graag zou willen. Omdat voor veel kinderen ‘liefde’ en ‘verliefd’ niet verder gaat dan de liefde voor je broer/zus of een kus op de wang kun je met het lezen van jeugdliteratuur wel genieten van een mooi verhaal, zonder dat je hoofd weer die ‘boehoehoe’-riedel opstart. Scheelt een hoop gedoe, tranen, tijd, energie en zakdoekjes.

Als de wereld even stom is…

De Alfie-serie van Rachel Wells. Alfie is een klein grijs katje, een heel bijzonder katje. Hij begrijpt best veel van mensen, en daardoor kan hij mensen helpen. Zo koppelt hij buren aan elkaar die duidelijk elkaar nodig hebben, maar dat nog niet van zichzelf en elkaar weten. Alfie begrijpt dat, en zorgt er met zijn grijze snoetje, zijn gemiauw en zijn krabbelende pootjes voor dat de straat waar hij woont langzaamaan een betere plek wordt, voor mensen en voor katten. Fijne feelgood waarin de zware kanten van het leven met een kopje en een ‘miaauw’ worden opgelost. Alfie laat zijn pootafdrukje achter op je hart.

Fantasy. Oke, soms moet je even vluchten. Even in een andere wereld zijn. En het goede nieuws: daar hebben ze fantasy voor uitgevonden (denk ik). Lezen in het algemeen en fantasy in het bijzonder is een vorm van escapisme waar maar weinig aan kan tippen. Ik ben zelf erg dol op de series van Sarah J. Maas, Harry Potter en Nevermoor, maar het goede nieuws is dat het fantasyschap in zowel de boekwinkel als de bibliotheek steeds groter wordt, waardoor er steeds meer keuze is. Voel je dus vrij om een serie te proberen, er is vast wel iets wat je aanspreekt.

2 gedachtes over “Troost-boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.