Selfcare en me-time met boeken

Goed voor jezelf zorgen kan een uitdaging zijn, maar tegelijkertijd is het heel belangrijk, juist wanneer die uitdaging het grootste is. Daarom deel ik vandaag mijn tips voor wat extra ‘selfcare’ en ‘me-time’ met/rondom boeken. Dit zijn tips die ik zelf ook vaak toepas, dus ik spreek uit ervaring.

Laat ik beginnen met zeggen dat zowel het lezen van boeken als het luisteren van boeken heel goed voor je zijn. Lezen en luisterboeken luisteren vallen dan ook zeker onder ‘goed voor jezelf zorgen’. Je hersenen worden namelijk enorm gelukkig van lezen, en dat maakt een uurtje lezen net zo gezond als een uurtje sporten.

Boeken lezen

Ga naar de bibliotheek voor een flinke stapel boeken. Dit is voor mij echt een uitstapje, en als ik weet dat ik echt even rust nodig heb, dan ga ik naar de grote vestiging bij mij in de stad neem daar uitgebreid de tijd om een stapel bibliotheekboeken uit te zoeken. Niet alleen geniet ik van het uitstapje en kom ik met een vracht nieuwe boeken thuis, maar ik geef mijn hersenen ook het signaal ‘nu is er rust’. Voor mij is dat bijna net zo heilzaam als die stapel boeken waarmee ik de bibliotheek verlaat.

Kies fijne boeken uit om te lezen. Laten we eerlijk zijn: me-time en selfcare zijn een stuk leuker als je iets fijns kunt doen. Ja, een bezoek aan de tandarts is ook een vorm van selfcare, maar ik ken weinig mensen die dat voor hun lol doen. En aangezien er enorm veel gezondheidsvoordelen zitten aan lezen, kun je dan net zo goed iets lezen wat je leuk vindt.

Neem de tijd om die boeken te lezen. Dit geldt twee kanten op. Aan de ene kant: maak tijd om de door jou uitgezochte boeken te lezen. Aan de andere kant: ga niet race-lezen als je daar geen zin in hebt. Oftewel: neem de tijd om de boeken te lezen. Anders kun je net zo goed doorwerken met je gezichtsmasker op, want dat is zo efficiënt.

Maak van het lezen geen verplichting. Het fijne aan lezen is dat het niet net zo noodzakelijk is als bijvoorbeeld ademen, eten of je medicijnen innemen. Natuurlijk zitten er gezondheidsvoordelen aan, maar als het jou een avond (of dag, of heel weekeind) niet lukt om te lezen, dan is dat niet erg. En als een boek toch niet zo leuk is, dan hoef je het echt niet uit te lezen. Doe ik ook niet 😉

Nestel jezelf op je favoriete leesplekje en geniet. Dit is denk ik toch het belangrijkste onderdeel: lekker gaan lezen en vooral: ervan gaan genieten.

Boeken luisteren

Wandel met een luisterboek aan. Bewegen is goed voor je, en verhalen lezen of luisteren ook. Dat kun je dus prima combineren: wandel door je wijk of door het park met een luisterboek aan, en je bent gezond bezig voor lichaam en geest. Of, als de afstand het toelaat (al is dat bij mij een rekbaar begrip, ik loop rustig vele kilometers op een dag): loop naar je werk en zet ondertussen een luisterboek aan.

Kook een gezonde maaltijd terwijl je naar een luisterboek luistert. Ook dit doe ik vaak: koken met een luisterboek aan. Zeker als ik iets klaarmaak dat veel tijd kost of een grote hoeveelheid maak, heb ik daar graag een luisterboek bij aan. Zo heb ik en gezond eten en een fijn boek gelezen (luisteren heeft immers in je hersenen hetzelfde effect als lezen). Win-win! Die grote hoeveelheid gaat doorgaans in porties in de vriezer, voor na een lange werkdag of als ik een dagje wil lezen en/of geen zin heb om te koken.

Ruim je huis op/doe de grote schoonmaak met een luisterboek aan. Van een schoon en opgeruimd huis kun je mentaal enorm opknappen, maar de weg ernaartoe (je weet wel, dat opruimen en schoonmaken zelf) is iets wat niet veel mensen leuk vinden om te doen. Mijn tip: zet een luisterboek aan, dan wordt het een stuk leuker om was te vouwen, de badkamer te poetsen en de ramen te lappen.

Doe iets creatiefs terwijl je naar een luisterboek luistert. Iets maken, al is het maar een kleurplaat of een diamond painting, is heel goed voor je, zeker als je mentaal niet zo lekker in je vel zit. Als je gedachten gaan malen tijdens het kleuren, schilderen, plakken, haken, borduren of kraaltjes rijgen, dan kan een luisterboek helpen om te voorkomen dat je hoofd op hol slaat. Lekker combineren dus!

12 gedachtes over “Selfcare en me-time met boeken

 1. Naomi zegt:

  Koken en een luisterboek tegelijkertijd. Ik vind dat dus heel erg knap. Koken moet bij mij in stilte en dan nog vind ik het ingewikkeld;).
  Ik krijg door deze blog spontaan zin om me op de bank te krullen met een boek. Het is er ook weer voor, dus…

  Like

 2. Tjeerd zegt:

  Luisterboeken maken van veel klusjes me-time. Het enige wat me nog niet lukt is stofzuigen met een luisterboek aan. Dat is toch te veel herrie. Echt de tijd nemen om te lezen vind ik nog wel lastig, maar dat werkt uiteindelijk inderdaad het beste.

  Like

 3. José zegt:

  Luisterboeken combineren met iets anders, vind ik maar ingewikkeld – meestal lukt dan maar een van twee, en gaat het allebei half. Overigens vind ik wandelen met een luisterboek nogal een aanfluiting, ook om te zien – juist als je zonder hoofdtelefoon buiten loopt, kun je zoveel moois horen en zien !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.