Young Adult-boeken die je niet mag missen

Onlangs schreef ik een blogpost over waarom je niet neer moet kijken op Young Adult-boeken. Diverse lezers vroegen toen welke Young Adult-boeken er dan zo goed zijn en welke boeken ik dan zou aanraden. Ik had ze in die blogpost bewust niet genoemd, omdat ik de ‘ja maar die boeken zijn niet goed genoeg, er zijn veel betere boeken’-discussie wilde vermijden. Maar omdat er toch veel vraag naar was, heb ik besloten om een aparte blogpost te wijden aan Young Adult-boeken die je niet mag missen.

Allereerst is daar Een Groene Bloem, een trilogie van Floortje Zwigtman. Dit is Young Adult avant la lettre, want zij schreef deze boeken een aantal jaar voordat Young Adult een bekende term was. In dit coming-of-age-verhaal maken we kennis met Adrian Mayfield, een homoseksuele jongen van 17 jaar. Adrian leeft in het Londen van 1895, en homoseksualiteit wordt gezien als een ziekte. Het uitvoeren van seksuele handelingen tussen twee mannen is zelfs strafbaar. Adrian raakt bevriend met de vrienden van Oscar Wilde, de zogenaamde Purperen Hofhouding. In dit groepje is homoseksualiteit iets normaals, en absoluut geen taboe. Maar daarbuiten… Dat is een ander verhaal. Oscar Wilde wordt aangeklaagd voor sodomie vanwege een boek wat hij geschreven heeft (The picture of Dorian Grey). Adrian werkt op dat moment bij een krant, en moet verslag doen van de rechtszaak tegen Wilde. De rechtszaak dwingt hem om ook naar zichzelf te kijken: is wat hij als liefde ziet echt zo slecht?

Nog een trilogie, maar dan een binnen het genre ‘urban fantasy’. De Verborgen Universiteit van Natalie Koch is een verhaal wat fantasy combineert met een aantal filosofische vragen rondom magie en ethiek. Alexa Westerhof gaat op uitwisseling naar een kleine universiteit in Londen. Ook haar oude buurjongen, Sander, studeert aan die universiteit, en ze komen in hetzelfde studentenhuis te wonen. Al snel ontdekt Alexa dat Sander en zijn ouders jarenlang iets voor haar verborgen hebben gehouden: ze hebben magische krachten, en Alexa ook. Aan de universiteit zit ook een magisch deel verbonden, en naast haar gewone colleges gaat Alexa ook magie studeren. Daar komt ze er al snel achter dat magie zowel goede als kwade eigenschappen heeft. Het begint relatief onschuldig, met studenten die niet-magische leerlingen pesten en het drinken van stimulerende toverdrankjes om haar studieprestaties te bevorderen. Maar dan blijkt er een boek te zijn met een magische formule erin. En die formule maakt dat iedereen die het boek leest in een soort comateuze toestand raakt…

Ben je eerder een liefhebber van ‘high fantasy’, dan kan ik je de boeken van Sarah J. Maas aanraden. Door de leeftijd van de hoofdpersonen vallen deze boeken vaak onder de Young Adult-afdeling. Het zijn complexe verhalen met meerdere lagen en veel personages die zich ontwikkelen en hun eigen keuzes maken. Net als in veel andere YA-boeken hebben de hoofdpersonen vaak iets wat ze moeten accepteren, wat maakt dat ze zijn wat ze zijn. Ook zie je dat veel personages binnen dat ‘iets’ hun eigen keuzes maken, waardoor ze vorm geven aan wie ze zijn. Na Hof van Doorns en Rozen en De Glazen Troon is Maas onlangs begonnen aan een derde serie: Crescent City.

Zoek je meer iets thriller-achtigs, dan kan ik je 54 minuten van Marieke Nijkamp aanraden. In dit boek worden de 54 minuten rondom een schietpartij op school beschreven, vanuit verschillende perspectieven. Je volgt schutters, slachtoffers, getuigen, allemaal leerlingen van de school. Het is in no time duidelijk dat een dergelijke gebeurtenis zelden maar een oorzaak heeft en eigenlijk altijd alleen maar slachtoffers kent. Ook de trilogie Truth or Dance van Chinouk Thijssen is heel spannend: vier meisjes op een dansschool moeten opdrachten uitvoeren of elkaar de waarheid vertellen. Doen ze dat niet, dan lopen zij of de mensen om hen heen gevaar…

Ben je meer van de maatschappij-kritische romans? Dan is Zoektocht in Katoren, het zelfstandig te lezen vervolg op Koning van Katoren echt iets voor jou. In dit boek, geschreven door Jan Terlouw, gaat Kos, de 16-jarige geitenhoeder op verzoek van zijn overleden buurvrouw op speurtocht naar haar zoon. Kos moet daarvoor voor het eerst van zijn leven het dorp uit, en hij komt erachter dat de wereld soms heel erg vreemd in elkaar zit. Zoals in Minder, waar iedereen elkaar om het minste of geringste voor de rechtbank daagt. Of in Regelrecht, waar je zelfs voor het kopen van een broodje een stapel formulieren moet invullen.

Natuurlijk zijn er ook internationale auteurs die ik aan kan raden. Zo is daar bijvoorbeeld het boek Het Schaduwjaar van Kim Liggett. Een boek dat qua sfeer te vergelijken is met Het verhaal van de Dienstmaagd, maar dan voor jongeren. Het is een dystopisch verhaal dat je flink aan het denken zet over de positie van de vrouw in onze maatschappij. Ook Susin Nielsen heeft een aantal goede jeugdboeken en Young Adult-boeken geschreven. Qua leeftijdscategorie passen Optimisme is Dodelijk en Het geheime dagboek van Henry K. Larssen het beste bij de Young Adult. Nielsen heeft een vlotte stijl en weet haar boeken luchtig te houden zonder het onderwerp te bagatelliseren.

Een ander onderwerp dat in veel Young Adult-boeken een rol speelt, is psychische gezondheid/psychische aandoeningen, ook wel bekend onder de noemer ‘mental health’. Susin Nielsen verwerkt dit thema sowieso vaak in haar boeken, maar daarnaast zijn er nog een aantal auteurs en boeken die het noemen waard zijn. Zo is daar bijvoorbeeld De Geschiedenis van Jane Doe, een verhaal over twee jongeren met een depressie die daar ieder op een andere manier mee omgaan. Dit verhaal, geschreven door Michael Belanger, laat op een mooie manier zien dat er geen goed of fout is als het gaat om ‘hoe ga je om met je psychische problemen’, maar dat je vooral moet kijken naar wat jou helpt.

En om maar even af te sluiten met een lijstje ‘klassiekers’: 13 reasons why van Jay Asher, over hoe verschillende dingen samen ervoor kunnen zorgen dat een persoon een drastisch besluit neemt. De Hongerspelen, De Test en Divergent, het startsein voor dystopische romans voor jongeren. Love, Simon, over een jongen die erachter komt dat hij homoseksueel is en daarmee gechanteerd wordt. En Free to Fall, over hoe technologie je leven voor jou kan bepalen.

Welk Young Adult-boek mogen we volgens jou niet missen? Deel het in de reacties!

11 gedachtes over “Young Adult-boeken die je niet mag missen

 1. Hessel Posthuma zegt:

  Lieve Nienke,

  Mooi overzicht van de rijke schakering aan YA boeken. Alleen, en daar kom ik weer, in de eerste bespreking staat “rond de eeuwwisseling”. Mijn eerste reactie is: rond 2000. Maar dan lees ik dat homoseksualiteit verboden is. Nou ja, beter is, lijkt me: rond 1900.

  Liefs, Hessel.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

 2. Naomi zegt:

  Het was voor mij echt jaren geleden dat ik Young Adult boeken las (oké, wel af en toe voor mijn werk, maar niet voor mezelf). De laatste tijd lees ik ze weer meer en ik ga er met ieder boek meer van houden. Zie hier ook weer wat tips tussen staan voor op m’n lijstje, dus dankjewel! O, enne, aanrader ter aanvulling: Allemaal willen we de hemel (Els Beerten). Vorige week gelezen en ik was er heel stil van.

  Geliked door 1 persoon

  • Daniëlle zegt:

   Zelf kijk ik altijd uit naar de boeken van Mel Wallis-de Vries.
   YA thrillers, waarvan een aantal zelfs verfilmd of tot musical omgebouwd.
   Het is nooit wat je denkt, tot de laatste pagina’s

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.