Beginnen met historische romans lezen

Vandaag introduceer ik jullie in de wereld van de historische romans. Want laten we eerlijk zijn: soms is het heerlijk om te verdwijnen in de wereld van weleer, een wereld met mooie jurken, koene ridders en dapper dienstmeisjes. Een wereld die, achteraf gezien, best overzichtelijk en veilig was, en in elk geval een stuk rustiger dan het gejaag van tegenwoordig (wie kan zich nog voorstellen dat je zes weken moet wachten op een antwoord op een met de hand geschreven brief van je geliefde?). Vandaag bespreek ik welke romans fijn zijn om dit genre te verkennen, zodat jouw eerste kennismaking met dit genre prettig verloopt.

Oorlogswinter van Jan Terlouw. Jan Terlouw schreef dit boek om jongeren die de oorlog niet hadden meegemaakt een beeld wilde geven van hoe het was om tiener te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is mooi geschreven en beschrijft niet alleen de grote dingen, maar ook, vooral, de kleine dingen. De huislijke dingen: hout hakken, voedsel verzamelen, fietsen op houten banden, creatief met wat je hebt. Het gaat niet over mensen die tulpenbollen moeten koken, wel over mensen die op verschillende manieren bijdragen aan het verzet. Over de knijpkat, de radio en spertijd. Kortom: over het dagelijks leven tijdens de Hongerwinter van ’44-45.

Simone van der Vlugt. Simone van der Vlugt schrijft historische romans voor zowel jongeren als voor volwassenen, en doet daarvoor ook goed onderzoek. En de boeken gaan steeds over een andere periode, waardoor je een boek kunt kiezen wat precies bij jouw interesse past. Van de Griekse oudheid (De Slavenring, over Pompeii) via Rembrandt (Schilderslief) en de Franse revolutie (De Guillotine) tot aan de industriële revolutie (De kaasfabriek) en de mijnbouw in Limburg (Zwarte sneeuw), er is ongetwijfeld een boek wat past bij jouw interesse (of de periode waar je nu les over krijgt op school).

De theeroos van Jennifer Donnelly. Dit boek is historisch niet helemaal accuraat, maar het leest heerlijk en het is heel fijn om bij weg te dromen. En gezien de enorme focus op thee is moet ik dit boek toch even noemen hier. Dit boek is ook een aanrader voor de fans van De Zeven Zussen. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die zich uit haar armoede weet op te werken tot hoofd van een succesvol thee-imperium. Onderweg wordt ze getroffen door de ene tegenslag na de andere, en ondertussen blijft ze verlangen naar haar jeugdliefde, van wie ze verwacht dat ze hem nooit meer zal zien…

De Mitford Moorden van Jessica Fellowes. Deze boeken zijn historisch redelijk accuraat (Fellowes heeft veel onderzoek gedaan naar de familie Mitford, die echt bestaat/bestaan heeft). Daarnaast heeft deze serie een hoog Downtown Abbey/Upstairs Downstairs-gehalte, wat niet verwonderlijk is aangezien Fellowes ook aan die serie heeft meegeschreven. De hoofdpersoon naast een van de Mitfordzussen (in ieder deel een andere zus) is Louisa Cannon, een jonge vrouw die begint als kindermeisje bij de familie Mitford, maar opklimt tot kamermeisje. Louisa kent de familie goed, en dat komt haar goed van pas, want op de een of andere manier komen de Mitfords steeds in de buurt van mensen die vroegtijdig en op misdadige wijze aan hun einde komen. Deze serie neemt je mee van het interbellum tot de periode na de Tweede Wereldoorlog, en ieder boek volgt een van de Mitford-zussen tijdens hun achttiende levensjaar.

De Cazalets van Elizabeth Jane Howard. Als jij van de serie Downtown Abbey houdt, moet je deze boekenserie ook echt een keer proberen. Het eerste deel begint eind jaren dertig, tijdens een zomer vol zonovergoten picknicks op het strand, spelletjes in het bos, gin-tonics in de tuin en feestmaaltijden die we verder alleen kennen uit de Harry Potter-boeken. Maar onder al deze vrolijkheid broeit er iets: oorlog, affaires en mislukte carrières. Een serie waar je de tijd voor moet nemen, maar als je van familiegeschiedenissen houdt, is dit echt een aanrader, want Howard schreef deze serie naar aanleiding van haar eigen familiegeschiedenis.

Bridgerton van Julia Quinn. Vond jij Downtown Abbey te braaf? Dan wil jij deze serie lezen! Hij staat ook op Netflix, maar een boek biedt altijd meer details. En eehm… het zou best kunnen dat deze details wat ondeugender zijn dan bij De Cazalets 😉 . De schrijfstijl is vlot en de auteur heeft zich tijdens haar studie kunstgeschiedenis aan Harvard duidelijk ook verdiept in de Britse aristocratie. Net als in De Mitford Moorden volg je in ieder boek een ander lid van de familie Brigerton, en hoe die zich beweegt richting het huwelijk. Lekker veel zwijmelen dus!

The help/Een keukenmeidenroman van Katrynn Stockett. Dit is het verhaal waar men in Amerika zo bang voor was, dat zestig uitgeverijen het afwezen. Dit is ook het verhaal waarvan de filmrechten verkocht waren nog voor het boek uitgegeven werd. En dit is het verhaal dat je moet lezen als je wil begrijpen hoe ver de pijn gaat die aan Black Lives Matter vast zit. Maar het is ook een verhaal van hoop, van sterke vrouwen en van mensen die vechten voor een eerlijker wereld – hoe hoog de prijs ook is. In Jackson, Mississippi, zijn veel zwarte vrouwen in dienst van blanke vrouwen. De zwarte vrouwen moeten het voedsel bereiden, de taarten bakken en de kinderen opvoeden, maar mogen niet naar dezelfde wc als hun blanke bazinnen – die vaak ook nog eens 20 jaar jonger zijn dan zij. Skeeter komt na vier jaar universiteit weer thuiswonen, en kijkt met andere ogen naar de zwarte huishoudsters. Ze besluit een boek te schrijven, en wil daarin het verhaal vertellen van een aantal hulpen. Maar praten is gevaarlijk, en voor de meeste zwarte mensen is ‘gevaarlijk’ een synoniem voor ‘baan kwijt, huis kwijt, naar de gevangenis, weg leven’- of erger. Lukt het Skeeter om haar boek te schrijven? En zo ja: welke prijs moeten zowel zij als de vrouwen die ze interviewt daarvoor betalen?

Deze blogpost is onderdeel van een serie, waarin ik de ‘instappers’ van verschillende genres bespreek. Het eerste deel (over fantasy) vind je hier, het deel over detectives vind je hier en het deel over thrillers vind je hier.

5 gedachtes over “Beginnen met historische romans lezen

  1. Naomi zegt:

    Het fijne van dit genre vind ik dat het eigenlijk best breed is. Ik lees zelf bijvoorbeeld veel over WOII, maar de geschiedenis is lang en groot genoeg om als je niet van oorlog houdt ook allerlei moois te kunnen lezen. Prima genre dus, vind ik;).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.