Beginnen met thrillers lezen

Vandaag in de serie ‘beginnen met…’ bespreek ik welke boeken je het beste kunt gaan lezen als je je eerste stapjes zet in het genre ‘thrillers’. Welke boeken zorgen ervoor dat jij een goede eerste kennismaking hebt met dit genre?

Vorige week besprak ik detectives, en legde ik ook het verschil uit tussen detectives en thrillers. Kort gezegd: in een detective is er sprake van een professioneel speurder (politie of bijvoorbeeld een privédetective), bij een thriller is iedereen verdacht. Met dat verschil in ons achterhoofd, kan ik jullie gaan vertellen over de thrillers die jou gaan helpen om zonder al te veel hobbels dit genre in te stappen.

Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Ook voor jongeren verschijnen er steeds meer thrillers. Truth or Dance is een trilogie die ik iedereen aan kan raden, ook als je geen jongere meer bent. De spanning en het tempo in dit verhaal ligt hoog, maar omdat de eerste doelgroep jongeren is, is het voor een volwassene wel behapbaar. Dit is dus een prima trilogie om het genre ‘moderne thrillers’ mee te gaan verkennen. En wees niet bang: dit zijn geen extreem dikke boeken, dus je kunt ze makkelijk in een weekeind uitlezen. Feit is dat je dat zeer waarschijnlijk ook wil, want dit zijn echt boeken waarbij je door-door-door wil lezen.

54 minuten van Marieke Nijkamp. Dit is een loeispannende standalone die heel snel leest. En, mocht je nog op school zitten: dit boek mag je waarschijnlijk ook lezen voor je Lijst. Het verhaal gaat over een schoolshooting, en je leest door de ogen van verschillende personages wat er gebeurt. Niet alleen van de leerlingen die aanwezig zijn, maar ook van de leerlingen die buiten aan het trainen waren. Je leeft echt mee met de personages, en je wil weten wie het overleven.

Lucy Foley. Van Lucy Foley zijn inmiddels twee boeken verschenen en vertaald. Het derde boek komt eind februari uit in het Engels, en ik verwacht dat het dan ook vertaald wordt in het Nederlands. Haar eerste twee boeken, De Jachtpartij en De Gastenlijst, waren immers een groot succes (De Jachtpartij kreeg zelfs vier sterren in de VN Detective & Thrillergids en is als Libelle Bookazine uitgegeven). Foley schrijft klassieke moordmysteries in een modern jasje: een groep mensen met wisselende verhoudingen tegenover elkaar op een van de buitenwereld afgesneden locatie. Een van de aanwezigen wordt vermoord, en een van de anderen moet dat dus logischerwijs op zijn/haar/diens geweten hebben. Vaak weet je bij Foley niet eens wie het lijk is, dus je bent flink aan het puzzelen.

Ruth Ware. Van Ruth Ware ben ik ook al een poosje fan, dat weten de vaste lezers van mijn blog. Ze heeft een aantal boeken geschreven, en van twee (Een voor Een en In een donker donker bos) staan er recensies online op mijn site. Een derde boek van haar, Door het Sleutelgat, heb ik ook gelezen, maar niet hier besproken, want ik lees ook wel eens iets gewoon voor mezelf. Maar door het sleutelgat is wel een aanrader als je op zoek bent naar een heel erg spannend, bijna eng boek zonder bloed. Ware bewijst dat thrillers ook thrillers kunnen zijn zonder ontploffingen en rondvliegende lichaamsdelen.

Moord op de Moestuin van Nicolien Mizee. Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar wel een goed instapboek als je gewend bent aan literatuur en nu eens een thriller wil proberen. Ook de VN Detective & Thrillergids besprak dit boek, en ook zij vonden het indertijd al een vreemde eend in de bijt, maar het kreeg wel lovende recensies. Als de man van Judith na een hartaanval thuis nauwelijks rust krijgt door de verbouwing van de buren, neemt haar zus Cora het besluit om een huisje te huren. Het Boshuisje blijkt op het terrein van twee zussen te liggen die Judith en Cora nog kennen uit hun tienertijd. De zussen wonen met hun dementerende moeder in een groot landhuis, en eigenlijk willen ze het terrein en het huis verkopen, maar dat kan niet omdat de moestuinvereniging er nog zit. Zonder dit te weten huurt Judith een moestuin, en tijdens het wieden van onkruid en bamboe treft ze een schedel aan. Een menselijke schedel. Wie is het slachtoffer, en waarom ligt het lichaam hier tussen de bamboe?

De Cursus van Elvin Post. De Cursus van Elvin Post is een verhaal dat grote gelijkenissen vertoont met En toen waren er nog maar… van Agatha Christie. Het is iets moderner opgezet, maar je ziet duidelijk dat de auteur teruggrijpt op het boek van Christie. Een groep cursisten op een eiland, niemand kan weg. En dan beginnen er mensen dood te gaan of zelfs vermoord te worden. Wie van de aanwezigen op het eiland heeft een motief om hen naar het leven te staan?

Dert13n van Steve Cavanagh. Dit is een rechtbankthriller zonder aangewezen professionele speurder. Je moet misschien wel al iets weten van het Amerikaanse rechtssysteem om dit boek echt als een instapper te kunnen zien, maar het is een van de weinige echt bloederige thrillers die ik kan noemen. Ik weet dat er ook mensen zijn die daar juist van houden, dus vandaar dat ik deze noem. Eddie Flynn krijgt het verzoek om te helpen bij de verdediging van Bobby Solomon, de grote filmster en lieveling van het publiek. Hij wordt verdacht van de moord op zijn vrouw en hun bewaker. Eddie twijfelt, maar stemt uiteindelijk toch toe. Tegelijkertijd volg je Joshua Kane, de werkelijke moordenaar. En die weet zich de rechtbank-jury in te moorden die Bobby Solomon moet gaan veroordelen…

Deze blogpost is onderdeel van een serie, waarin ik de ‘instappers’ van verschillende genres bespreek. Het eerste deel (over fantasy) vind je hier, het deel over detectives vind je hier.

9 gedachtes over “Beginnen met thrillers lezen

  1. Naomi zegt:

    ‘Moord op de moestuin’ heb ik op advies van jou gelezen en is me bijgebleven. Zeker een mooie om te gebruiken als ‘instapmodelletje’;). Verder gelukkig alles al gelezen of al op mijn lijst staan. Wordt mijn lijst blij van.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.