ZomerLezen: Cozy Crime

Ja ja ja BookSomeTea-lezers, het is weer tijd voor ZomerLezen! Traditiegetrouw trappen we de eerste aflevering af met een thema binnen ‘spannende boeken’, en deze keer heb ik gekozen voor Cozy Crime. Ik hou namelijk zelf erg van cozy crime, maar in Nederland is het een onbekend (en daardoor onbemind) genre. Daar gaan wij ZomerLezers vandaag verandering in brengen!

Kijk vooral ook even onderaan deze blogpost voor de blogs van mijn collega-ZomerLezers en voor een korte uitleg wat ZomerLezen is.

Foto door cottonbro studio op Pexels.com

Allereerst: wat is cozy crime? Cozy crime is een genre dat in Nederland erg klein is. In mijn blogpost over christmas cozy crime leg ik uit hoe dat volgens mij komt. Bij cozy crime ligt de focus op de sfeer van het verhaal en op de puzzel, doorgaans ook in die volgorde. Het zijn geen ‘pats boem ontploffing’-thrillers, maar gezellige verhalen waarin er toevallig ook een moord (of andere misdaad/puzzel) opgelost wordt. Het zijn fijne boeken voor het slapengaan, want niet zo spannend dat je niet meer kan stoppen maar wel afleiding genoeg om lekker te kunnen gaan slapen. En als je (bijvoorbeeld door de warmte of het lange licht) niet goed in slaap kan komen, is dit precies afleiding genoeg tot je ogen dichtvallen. Kortom: een genre dat veel meer aandacht zou moeten krijgen!

Cozy Crime voor kinderen tussen de 4 en de 12 jaar

De bollenbende van Manon Spierenburg. Onderdeel uit de serie De vier van Westwijk. Chris heeft nog geen plannen voor de zomervakantie. Haar vrienden Tessa en Jack wel: die hebben een zomerbaantje op de bollenkwekerij. Chris is stomverbaasd, want haar ouders kopen altijd alles voor haar wat ze wil. Werken? Een baantje? Om te sparen voor iets wat je graag wil kopen? Toch laat ze zich overhalen om ook bij de bollenkwekerij te gaan werken, en verwacht een supersaaie zomer. Maar dat blijkt anders te gaan, want de vrienden komen een gevaarlijke bende tegen. Zullen ze zich hieruit weten te redden?

De ondergrondse Rembrandt van Manon Berns. Scoutinggroep De Blockbusters gaat op kamp naar Maastricht. Ze ontdekken allerlei spannende dingen over de Tweede Wereldoorlog, over smokkelwaar en een kluis waarin de Nachtwacht werd verstopt voor de bezetters. Maar Juul is verdrietig: haar familie is Joods, en de ontdekkingen die de scoutinggroep tijdens de opdrachten doet zijn voor haar erg moeilijk. En die chagrijnige champignonkweker, wat heeft die met al die geschiedenis te maken? De Blockbusters zoeken het uit!

Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief van Thirza van der Lugt. Charlie moet voor straf een jongere leerling helpen. Die leerling is Salome, en zij blijkt geen gewone twaalfjarige te zijn, maar een briljante detective die moet helpen om een geheimzinnige diefstal op te lossen. Charlie wordt, tegen wil en dank, meegesleept in een avontuur vol onverwachte wendingen, waarbij logisch nadenken en verborgen aanwijzingen hen stap voor stap naar de oplossing leiden.

Cozy Crime voor tieners tussen de 12 en de 15 jaar

Hawthorne mysteries van Jennifer Lynn Barnes. Dit is een trilogie, en in deze boeken zitten heel veel puzzels. Avery is arm, maar superslim. Op een dag hoort ze dat ze het volledige fortuin heeft geërfd van de haar onbekende Tobias Hawthorne. Er is echter wel een kanttekening: ze krijgt dat fortuin pas echt als ze een jaar in zijn huis leeft – met zijn net onterfde familie. Avery trekt in het huis, en komt er al snel achter dat het huis en de familie bol staat van de geheimen en de puzzels. Wat betekent bijvoorbeeld de laatste boodschap van Tobias? En hoeveel geheime gangen en escaperooms kan een huis hebben? En waarom krijgt Avery het fortuin van Hawthorne, en niet een van zijn eigen kinderen of kleinkinderen?

Nancy Drew van Carolyn Keene. Dit is een behoorlijk oude serie die af en toe weer opleeft. De misdaden in deze verhalen zijn wat heftiger dan een gestolen snoepje of een verdwenen huisdier, vandaar dat het bij de 12+ staat. Maar er zit veel sfeer in deze boekjes, vergelijkbaar met een Agatha Christie. Nancy Drew is een tiener die steeds tegen allerlei mysteries aanloopt, en het leuk vindt om die op te lossen. Ze is een slimme en sterke jongedame die niet terugdeinst voor een beetje geweld of een moordenaar die ze even in de kraag moet vatten. Het hangt van de uitgave af hoe oud Nancy is, en de oudere edities zijn absoluut niet woke, maar dit is een van de weinige boekenseries die men is gaan herschrijven terwijl er ook nog nieuwe delen uitkwamen.

Toen waren er nog vier… van Chelsea Sedoti. Vijf jongeren gaan kamperen. Vier komen er terug. Een van hen, Maylee, is vermist. Petra denkt dat ze verdwaald is, Nolan denkt dat ze is opgegeten door bigfoot, Abigail weet zeker dat John Maylee heeft doodgeschoten en John wil een advocaat. In dit boek lees je alleen wat de jongeren aan de politie vertellen. Je leest niet wat de politie vraagt, maar bijvoorbeeld ook niet hoe ze eruit zien. Je moet dus echt afgaan op wat ze vertellen. Dit is een verhaal over vriendschap, geheimen en verraad. Veel puzzel, weinig bloed, en de sfeer bouwt zich langzaam op.

Cozy Crime voor tieners tussen de 15 en de 18 jaar (Young Adult)

De Theeroos van Jennifer Donnelly. Dit boek is meer cozy dan crime, maar er zit zeker een crime-element in, dus het mag hierbij. Fiona is arm maar ambitieus, en woont in Whitechapel, Londen, in 1888. Haar grote droom is om samen met haar geliefde Joe een winkel te openen. Maar Fiona krijgt met tegenslag na tegenslag te maken, en dat komt allemaal door de eigenaar van de theefabriek, William Burton. Haar vader komt om bij een ongeluk in het pakhuis, waardoor haar familie uit elkaar valt en ze moeten verhuizen. En Whitechapel is nou niet echt een veilige buurt, want Jack the Ripper spookt er door de straten… Als Fiona bijna niets of niemand meer heeft, besluit ze om naar Amerika te gaan, waar ze in de winkel van haar oom wil gaan werken. Via haar nieuwe Amerikaanse vrienden ontdekt ze niet alleen dat de wereld mooi kan zijn en dat je met hard werken ver kan komen, maar ook een manier om de man die haar familie heeft vernietigd te verwoesten…

De Flavia de Luce-serie van Alan Bradley. Oké, dit moet ik even uitleggen denk ik. Deze serie gaat namelijk over een meisje van elf jaar, maar is ingedeeld bij de volwassen boeken door de uitgeverij. Ik dacht: laten we in het midden gaan zitten en het bij de 15+boeken zetten. Flavia is een heel slim meisje van elf jaar dat samen met haar vader en haar zussen op een landgoed woont. Ze is dol op misdaad en op scheikunde. Flavia probeert graag nieuwe gifmengsels te maken in het oude scheikundelaboratorium van haar overleden moeder, en haar zussen zijn haar proefkonijnen. Regelmatig vallen er doden op het landgoed, doden die Flavia niet heeft vergiftigd. Maar ze is razend nieuwsgierig en wil graag helpen met het oplossen van de moorden, maar dat is 1) nog niet zo simpel en 2) niet zonder gevaar…

Familie liegt nooit van Karen M. MacManus. Vierentwintig jaar geleden kregen de vier kinderen van Mildred Story allemaal dezelfde brief. Ze werden uit het testament geschrapt, en de reden daarvoor was even simpel als complex: jullie weten wat jullie hebben gedaan. Maar alle vier de kinderen hebben geen flauw idee wat ze hebben gedaan om onterft te worden. Nu, vierentwintig jaar later, krijgen de drie kleinkinderen van Mildred een uitnodiging om een zomer op het vakantieresort van hun oma te komen werken. Milly, Aubrey en Jonah zijn nieuwsgierig, maar ook verrast: hun oma leidt een teruggetrokken leven en heeft voor deze brief nooit enige interesse in hen getoond. Hun ouders hopen dat ze op deze manier weer in de gunst komen bij hun moeder, en pushen de drie jongeren om te gaan. Eenmaal op het eiland lijkt het wel alsof hun oma niets van deze uitnodiging wist, en dat degene met wie ze alles geregeld hebben net twee dagen eerder met de noorderzon is vertrokken. Aubrey, Jonah en Milly gaan aan het werk, en langzaamaan komen ze erachter wat er vierentwintig jaar geleden allemaal is voorgevallen. In iedere familie zijn geheimen, maar sommige geheimen zijn duisterder dan andere…

Cozy Crime voor volwassenen

De Arrowood-serie van Mick Finlay. Wil jij wel veel sfeer, maar heb je geen behoefte aan thee in gebloemde kopjes? Dan is dit de serie voor jou. Arrowood is de Sherlock Holmes voor de arme mensen van Londen. Sterker nog: Arrowood is van mening dat hij beter is dan Holmes, want die misdaden die in de krant staan, die zijn natuurlijk echt supersimpel op te lossen! Arrowood krijgt te maken met zaken die echt ingewikkeld zijn, die veel speurwerk vereisen en die de zelfkant van de maatschappij in het Londen van 1895 net zo trefzeker beschrijven als Holmes en Christie de middle- en upperclass beschrijven. Voor de Holmes-kenner is dit echt een toffe serie, want de auteur laat kleine details uit de verhalen van Holmes echoen in zijn boeken.

Hare Majesteit de Queen onderzoekt… van S. J. Bennett. Dit is cozy crime, en tegelijkertijd fanfiction over de (inmiddels overleden) Koningin Elizabeth II. In deze serie blijkt de koningin er een beetje bij te klussen als Miss Marple, maar alleen als er een misdaad is gepleegd in een van haar eigen paleizen. Deze serie is echt een aanrader voor de koningshuisliefhebber die graag iets ontspannends wil lezen. Het eerste deel zit wat complex in elkaar, maar het tweede deel is een stuk vlotter (en daardoor makkelijker te volgen). Het is heel gezellig, niet extreem spannend, maar wel onderhoudend genoeg om aan het strand/het zwembad/in de speeltuin te lezen.

Kitt Hartley-serie van Helen Cox. Oke, wil je het echt Agatha Christie-achtig hebben? Dan moet je deze serie lezen (of luisteren, hij staat ook op Storytel). De titels alleen al zijn typisch Agatha Christie-achtige titels (De moord in inkt, Een mysterie in de boekhandel, Een uitgelezen moord, Een open einde, Een dodelijke afloop en Het laatste woord), en alsof dat nog niet genoeg is, is de hoofdpersoon ook nog eens bibliothecaresse en hobby-detective. Het speelt in York (en omgeving) en Kitt lost de moorden op door gebruik te maken van alle kennis die ze heeft opgedaan door het lezen van detectives en thrillers. Echt een serie voor boekenliefhebbers dus!

Cozy Crime om voor te lezen

Agent & Boef: Boevenstreken van Tjibbe Veldkamp. Dit is heel leuk, want erg grappig, en zeer geschikt voor zowel kleuters als kinderen in groep 3, misschien zelfs groep 4. Daarnaast is het erg leuk omdat beginnende lezers deze verhalen al heel snel zelf kunnen lezen, en het zijn boeken met ontzettend leuke platen. Boef woont in de gevangenis van Agent. Dat vindt Agent heel gezellig. Maar soms ontsnapt Boef, en dan moet Agent er achteraan! Want anders haalt Boef allemaal boevenstreken uit. Geschikt om voor te lezen vanaf 5 jaar.

Opeens geheim agent van Tom Mclaughlin. Dit is een grappig en spannend verhaal, met een knipoog naar James Bond. Jesse is een doodgewone jongen, niet bepaald goed in stunts en wil heel graag de onbetaalbare nieuwste telefoon. Zijn leven komt op zijn kop te staan als hij op een dag geheim agent James Rond tegenkomt, die dringend aan vakantie en/of pensioen toe is. James Rond en Jesse lijken sprekend op elkaar, en dus stelt Rond voor om een paar dagen te ruilen. Maar alleen als Jesse belooft om geen opdrachten aan te nemen. Moet goed komen… Toch? 😉 Leuk om voor te lezen vanaf ongeveer 8 jaar.

Van Rijn & Deniz: detectives van Marijke Gehrels. Rianne van Rijn en Sümeyra Deniz zijn boos. In hun dorp gebeuren allemaal vervelende dingen, maar de politie vindt dat ‘geen prioriteit’. Als de tuin van de buurvrouw van Sümeyra wordt gesloopt door baldadige jongeren en de politie weer weigert om iets te doen, besluiten de vriendinnen om zelf een detectivebureau op te richten en al die misdaden zelf maar op te lossen. Niet alleen de vernielde tuin van de buurvrouw, maar ook de verdwenen puppy van Anja en zetten een ontvoering in scene. Rianne vindt het wel erg spannend, wil ze eigenlijk wel detective blijven? Geschikt om voor te lezen vanaf 9 jaar.

Wil je meer boekentips?

Kijk dan eens bij mijn collega-ZomerLezers van dit jaar!
Ann van BoekBabbel
Katrien van Geen leven zonder boeken
Marijke van Ontdektdewereld
Naomi van Hoofdtaal
Het team van Boeken-cast
Ria Nap van Gewoon, lekker thuis!

Of kijk eens bij eerdere afleveringen van ZomerLezen, bijvoorbeeld detectives of spannende boeken voor speurneuzen!

ZomerLezen is een initiatief om kinderen tijdens de zomer te laten lezen, zodat ze na de zomer niet met een lager leesniveau terugkomen dan waarmee ze op vakantie gingen. Omdat de leesvaardigheid onder jongeren schrikbarend laag is en omdat lezen hartstikke goed is voor je gezondheid is, delen we ook tips voor jongeren en voor volwassenen. Gezond bezig zijn was nog nooit zo makkelijk als deze zomer!

9 gedachtes over “ZomerLezen: Cozy Crime

  1. Ann Busquart zegt:

    Die Flavia de Luce lijkt me inderdaad een buitenbeentje. Ben ik wel benieuwd naar. Ook van de Arrowood-serie had ik nog nooit gehoord, maar nu ben ik wel getriggerd. Ik voorspel nu al een lange wil-ik-lezenlijst tegen eind augustus.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.