Boeken die mijn oma graag had willen lezen

Vandaag is de verjaardag van mijn oma. Oma is inmiddels al 9 jaar overleden, en ze zou nu meer dan honderd zijn, maar toch: ik wil er wel even bij stilstaan. Mijn oma was namelijk net zo dol op lezen als ik, en hoewel ze niets van mijn blog begrepen zou hebben (mijn oma was niet zo dol op technologie), zou ze bepaalde boeken die ik op mijn blog bespreek wel heel leuk hebben gevonden. En aangezien ik degene was die de boeken voor mijn Oma regelde (bij Loket Aangepast Lezen, tegenwoordig Passend Lezen) kan ik wel een paar boeken opnoemen die ik voor mijn oma had besteld, als ze nog had geleefd… En misschien vinden andere oma’s (of opa’s, of oudooms of oudtantes) het ook wel leuk!

Hare Majesteit de Queen onderzoekt… van S. J. Bennett. Dit is fanfictie over de (inmiddels overleden) koningin van Engeland, Queen Elizabeth II. Niet alleen had oma de detective kunnen waarderen, maar ik denk dat ze alle kleine brokjes informatie over het reilen en zeilen in het paleis ook erg leuk had gevonden. En ik denk dat ze zich goed had kunnen inleven in het personage van de koningin, als oudere dame in een steeds modernere wereld. Dit is een serie die ik haar zeker weten zou hebben laten opsturen (Oma verloor na haar 80e verjaardag haar zicht, en ging dus over op luisterboeken op schijfjes. Die beluisterde ze met een daisyspeler, en die schijfjes bestelde ik voor haar bij het Loket Aangepast Lezen).
Wil je weten of deze serie iets voor jou(w oma) is? Je vindt mijn recensie van De Moord op Winsor Castle hier, en mijn recensie van De Moord op Buckingham Palace hier.

Schilderslief van Simone van der Vlugt. Schilderslief vertelt het verhaal van de minnares van Rembrandt. Jarenlang werd gedacht dat zij gek was geworden en dat Rembrandt haar dus volledig terecht in het Spinhuis had laten opsluiten. Dit verhaal is eerherstel voor de vrouw die Geertje Dircx, de vrouw die voorkwam dat Rembrandt aan de bedelstaf geraakte, en de vrouw die maakte dat Rembrandt weer ging schilderen na de dood van zijn vrouw. Het is een stukje geschiedenis dat lang verborgen is geweest, en omdat het juist een stukje geschiedenis is over een sterkte vrouw (en omdat mijn Oma vroeger ook dienstmeisje is geweest), denk ik dat ze dit een heel mooi boek had gevonden.
Wil je weten of dit boek iets voor jou(w oma) is? Je vindt mijn recensie van Schilderslief hier.

Amalia van Claudia de Breij. Mijn oma was nog al koningsgezind, dus ik weet vrij zeker dat ze dit boek had willen lezen. Op die manier had ze kennis kunnen maken met de toekomstige koningin, en wellicht hadden we haar ook over kunnen halen om een digitaal fotolijstje te accepteren in haar huis, ‘want Prinses Beatix heeft er ook een, Oma!’. Ik vermoed dat we er ook een goed gesprek over hadden kunnen voeren, want oma had, denk ik, over een paar dingen uit dat boek best een mening gehad.
Wil je weten of dit boek iets voor jou(w oma) is? Je vindt mijn recensie van Amalia hier.

De Mitford Moorden van Jessica Fellowes. Ik denk dat oma dit een hele leuke serie had gevonden. Fellowes weet namelijk de sfeer van de periode waar ze over schrijft, en dat is precies de periode waarin mijn oma ook leefde. Daarbij is het hoofdpersonage een kindermeisje/dienstmeisje/kamermeisje (dat wisselt een beetje per boek, want Louisa klimt langzaamaan op op de sociale ladder), en Oma was ook een dienstmeisje voor ze trouwde. Ik denk dat oma deze boeken fijn had gevonden als ‘tussendoortje’ of als ze een keer niet lekker was. Wel de gezelligheid, maar niet te ingewikkeld.
Wil je weten of deze serie iets voor jou(w oma) is? Je vindt mijn recensie van De Mitford Moorden hier, van Pamela (deel 2) hier, van Diana (deel 3) hier en van Unity (deel 4) hier.

Moord op de moestuin van Nicolien Mizee. Ik denk dat oma van dit boek genoten zou hebben, want de taal in dit boek is echt heel erg mooi. En er zit wel een moord in, maar het verhaal gaat toch vooral over het gekneuter van een moestuinvereniging, de levensverhalen van oude vrienden en gezelligheid. Dit boek is heel gezellig zonder goedkoop of makkelijk te voelen, en daardoor is het als een mooi handwerkje uit de tijd dat oma nog goed kon zien: het ziet er simpel uit, maar het is goed verzorgd en met veel liefde gemaakt. Bovendien is het complexer dan je op basis van de titel zou zeggen. Ook dat komt overeen met de handwerkjes van oma: sommige dingen zagen eruit alsof ze door een machine gemaakt waren (haar geborduurde tafellakens bijvoorbeeld), maar waren in werkelijkheid met de hand en met veel liefde en toewijding gemaakt.
Wil je weten of dit boek iets voor jou(w oma) is? Je vindt mijn recensie van Moord op de moestuin hier.

Ik wil op deze plek ook even een kleine shout-out doen naar de ontzettend lieve mensen van wat nu Passend Lezen is. Ik heb vanaf eind middelbare school tot mijn oma stierf regelmatig contact met ze gehad. Er werd altijd meegedacht, en dingen waar andere bedrijven/organisaties heel moeilijk over doen (denk aan een tijdelijke adreswijziging of een ophoging van het aantal boeken dat ze tegelijkertijd mocht lenen) waren daar altijd in drie tellen geregeld. Nooit werd er moeilijk gedaan over de boekensmaak van oma, als de boeken in het assortiment zaten, kreeg oma ze binnen. Zonder problemen, zonder gezeur. Geweldige mensen daar.

5 gedachtes over “Boeken die mijn oma graag had willen lezen

 1. rinapka zegt:

  Wat een originele manier om stil te staan en te denken aan je oma.
  Ja leuk, die boeken over Hare majesteit, die wil ik lezen!
  Eigenlijk lijken al deze boeken me wel. dus snel m’n boekje pakken en noteren 😉
  Van passend lezen heb ik veel gebruik gemaakt, voor leerlingen, ideaal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.