Boeken-inspiratie voor 2023

Allereerst: Gelukkig 2023 allemaal!

Foto door Djordje Vezilic op Pexels.com

Nieuw jaar, tijd voor wat nieuwe boeken. En nee, ik ga hier niet delen naar welke boeken ik uitkijk, want van minstens de helft weet ik niet eens dat ze gaan verschijnen. Nee, ik ga jullie vandaag proberen te inspireren om eens iets anders te pakken. Een minder bekende auteur, of een serie waar je misschien niet meteen aan denkt bij jouw favoriete genre. Net even anders dan anders dus, zodat je of met wat extra leesvoer het nieuwe jaar in gaat, of met een paar nieuwe opties om eens te bekijken bij de boekhandel of bibliotheek.

Voor de liefhebbers van thrillers

Pieter Aspe. In Vlaanderen is deze auteur net zo beroemd als de Baantjer-reeks bij ons, maar daar houdt de vergelijking tussen deze twee auteurs dan ook wel op. Liefhebbers van thrillers (bijvoorbeeld Arlidge en Cavanagh) kunnen hun hart ophalen met de meer dan 40 boeken die deze man geschreven heeft. Persoonlijke aanraders: Pandora, Alibi en De Vijfde Macht. Er zit een verhaallijn in voor de mensen die de series op volgorde lezen (in dat geval: begin met Het vierkant van de Wraak), maar je kunt de boeken ook door elkaar lezen.

Ademloos van Amy McCulloch. Cecily is door een grote bekende bergbeklimmer gevraagd om mee te gaan op expeditie. Deze expeditie is de laatste berg die Charles McVeigh moet beklimmen om zijn recordpoging te halen. Als Cecily de top haalt, krijgt ze een exclusief interview met Charles. De kans om haar carriere weer uit het slop te trekken. Maar bergbeklimmen is gevaarlijk, en Cecily is geen geoefend klimmer. En het wordt allemaal nog veel gevaarlijker als er doden vallen…

Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson. Erg bekend onder jongeren, maar niet bij de volwassenen. Zonde, want dit is een boek dat heerlijk snel wegleest en ook nog eens lekker spannend is. Deze serie is een aanrader voor thrillerfans die in een leesdip zitten of dreigen te komen. Pip besluit om voor haar profielwerkstuk een cold case uit het stadje waar ze woont te onderzoeken. Maar kunnen Pip en het stadje de waarheid wel aan?

Voor de liefhebbers van detectives

De Hawthorne-mysteries/The inheritance games van Jennifer Lynn Barnes. Hou jij van detectives die bol staan van de puzzels, en is zo’n lijk maar bijzaak voor je? Dan is dit jouw nieuwe serie. Avery kan het fortuin van een onbekende miljonair winnen – als ze een jaar in zijn huis woont, met zijn onterfde familie. En voor die familie is alles een puzzel, van Avery zelf tot het hele huis waar ze in wonen. O, en een paar van de kleinzoons van de miljonair zijn best wel knap…

Arrowood van Mick Finlay. Ken je Sherlock Holmes? De rijken gaan naar hem toe. Maar de lagere klassen, de armen en de mensen aan de zelfkant van de samenleving, die gaan naar Arrowood. En Arrowood zorgt ervoor dat de misdaad wordt opgelost, ook als dat niet in het voordeel van de opdrachtgever is…

Hare majesteit de Queen onderzoekt. Fanfictie over de (inmiddels overleden) koningin van het Verenigd Koninkrijk. Miss Marple krijgt concurrentie, want de Queen kan zowel een koninkrijk leiden als misdaden oplossen. En gek genoeg gaan er best veel mensen dood in de omgeving van de Queen…

Voor de liefhebbers van literatuur

Het eerste boek van Calamity Leek van Paula Lichtarowicz. Dit is echt een boek voor een geoefende lezer die van een uitdaging houdt, zeker als de lezer in kwestie nog niet volwassen is. Het is een uitdagend boek, zowel taaltechnisch als qua inlevingsvermogen. Calamity woont al zolang ze zich kan herinneren met haar Zusters, Moeder en Tante in De Tuin. Ze kweken rozen en worden klaargestoomd om het op te nemen tegen de duivelmannen. Maar dan verbreekt een van de andere meisjes de belangrijkste regel, en komt Calamity haar hele wereld op zijn kop te staan.

Moord op de moestuin van Nicolien Mizee. Dit is juist weer een heel goed boek voor iedereen die met hangen en wurgen voor de leeslijst Nederlands heeft gelezen. Want dit boek leest juist heel makkelijk, maar heeft wel mooie taal. De man van Judith is ziek en thuis, waar de buren aan het verbouwen zijn, knapt hij niet op. Daarom huurt Judith een huisje op een landgoed, waar ze ook een moestuin begint bij de moestuin-vereniging. Maar als ze aan het spitten gaat, treft Judith meer aan dan alleen aarde…

Een groene bloem van Floortje Zwigtman. Dit is weliswaar niet het moeilijkste literaire boek wat ik je kan aanraden, maar wel het dikste. Met zo’n 1600 pagina’s denk ik dat je hier wel de rest van de kerstvakantie (of, als je geen vakantie hebt, de rest van de maand) mee zoet bent. Het is 1894 en Adrian Mole wil een geweldig fantastisch leven. Dat is best ingewikkeld als je 15 bent, er net achter bent dat je op jongens valt en homoseksualiteit nog verboden is. Adrian komt terecht in de kringen rond Oscar Wilde, maar ook in de wereld van de illegale liefde.

Voor de liefhebbers van fantasy

The forest of good and evil van Gena Showalter. Dit is fantasy die gebaseerd is op sprookjes, maar dan met een twist: de sprookjes zijn voorspellingen. Het eerste deel gaat uit van het sprookje van Sneeuwwitje, het tweede deel van Assepoester. Maar wie vertolkt welke rol, en wat betekenen de voorspellingen eigenlijk? Zijn het lotsbestemmingen, en moeten de slechteriken dus wel slecht zijn, of kunnen de goeden ook slechte dingen doen – en omgekeerd?

De verborgen universiteit van Natalie Koch. Een trilogie die niet alleen ingaat op het hebben van magie, maar ook op de ethische en filosofische kanten van magie. Alexa gaat op uitwisseling naar een kleine universiteit in Londen, waar ze erachter komt dat haar vader een magus was, en dat zij ook magie in zich heeft. Tot zo ver de Harry Potter-overeenkomsten, want hierna wordt het pijlsnel een verhaal voor een oudere doelgroep, en krijgen onder andere de ethische aspecten van magie meer aandacht.

Kinderen van Orpheus van Petra Doom. In Parijs klinkt constant muziek, zeker aan het conservatorium. Maar Ariane twijfelt of ze daar wel thuis hoort, en of ze niet gek aan het worden is. Ze hoort namelijk constant muziek die er niet is, schrikt er ’s nachts zelfs wakker van. Maar de waarheid is bijna schokkender dan gek zijn…

Voor de liefhebbers van dystopische verhalen

De Slaves-serie van Miriam Borgermans. Dystopie van Vlaamse bodem, en het verbaast me dat deze serie zo weinig aandacht krijgt terwijl de boeken heel goed zouden passen bij de wensen van de fans van The Hungergames. In deze serie volg je afwisselend Raven (oneven boeken) en Dante (even boeken). De delen beginnen steeds halverwege het vorige deel, dus je moet wel verder lezen om te weten hoe het verder gaat. Het zijn dikke boeken, en als ik me niet vergis zijn ze inmiddels bij deel 8, dus je kunt even vooruit.

Het schaduwjaar van Kim Liggett. Een standalone, maar wel heel goed. Dit is een dystopisch verhaal dat je niet alleen flink laat doorlezen, maar ook aan het denken zet. Niemand praat over het Genadejaar. Dat is verboden. Maar ondertussen gebeurt er van alles in het jaar dat alle meisjes van 16 worden weggestuurd om hun magie kwijt te raken. Tierney heeft door dat er rare dingen gebeuren tijdens het Genadejaar, maar ze voelt zich helemaal niet magisch. Wat moet ze dan kwijtraken tijdens dat jaar in de bossen?

Mars-trilogie van Pierce Brown. Darrow is een ‘rode’, een lid van de laagste kaste op Mars. Hij is ook een Helduiker en werkt keihard zodat zijn (klein)kinderen ooit boven de grond kunnen leven. Nu is dat nog te gevaarlijk. Maar als Darrow erachter komt dat hij jarenlang is voorgelogen, sluit hij zich aan bij een verzetsgroep en infiltreert hij in de hoogste kaste. Zal het hem lukken om zijn familie en zijn kaste te bevrijden uit de gouden greep van de machthebbers?

Voor de liefhebbers van historische romans

Schilderslief van Simone van der Vlugt. Als je dit boek nog niet gelezen hebt, moet je dat echt zo snel mogelijk gaan doen. Het is geen ingewikkeld boek en het leest snel, maar het is wel een belangrijk boek. Jarenlang kregen we namelijk te horen dat de minnares van Rembrandt gek was geworden en dat hij hij haar terecht in het spinhuis had laten opsluiten. Maar Geertje Dircx was niet gek. Rembrandt was verliefd geworden op een ander en Geertje probeerde haar toekomst veilig te stellen. #teamgeertje

De reis van Yarim van Hans Hagen. Maar weinig mensen weten dat Hans Hagen ook een heel mooi historisch verhaal heeft geschreven. Het gaat over Yarim, en hij woont in Mesopotamië, een gebied wat nu ter hoogte van Irak ligt. Yarim ziet op een dag een leeuw, en die leeuw probeert hij te vangen. Maar tijdens deze actie breekt Yarim zijn arm, waardoor hij die niet meer kan gebruiken. Daarom verkoopt zijn vader hem aan de koningin. Als Yarim na een lange reis bij het paleis aankomt, is de koningin dood. En haar laatste wens zet het leven van Yarim nog verder op zijn kop…

Een keukenmeidenroman van Katrynn Stockett. Mississippi, jaren 60 van de vorige eeuw. Blanke vrouwen vertrouwen hun huishouden en de opvoeding van hun kinderen wel toe aan de zwarte hulpen, maar deze zelfde zwarte vrouwen mogen geen gebruik maken van het toilet of het tafelzilver poetsen. Skeeter is net terug van de universiteit en verbaast zich over het racisme. Abileen en Minnie zijn twee zwarte hulpen die samen met Skeeter de strijd aangaan om de wereld een klein beetje mooier te maken.

6 gedachtes over “Boeken-inspiratie voor 2023

  1. rinapka zegt:

    Hare majesteit de Queen onderzoekt en Moord op de moestuin van Nicolien Mizee en ook de historische romans staan nu op m’n lijstje.
    fantasy is ècht niets voor mij, denk ik… maar het zijn weer leuke tips.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.