Wat ik niet uitlas… (deel 20)

Wat ik niet uitlas is denk ik toch wel de best gelezen serie op mijn blog. Vandaag zijn we alweer toe aan deel 20 alweer in deze populaire blogserie. Want ik lees nog steeds heel veel, maar ik lees niet alles uit. Dat ligt lang niet altijd aan het boek, maar soms wel. Soms is er sprake van een mismatch tussen mij en het boek, en soms druist een boek simpelweg enorm tegen mijn principes in. In al die gevallen lees ik een boek niet uit, en dat mag. Vandaag deel ik wat ik in de afgelopen tijd niet uitlas.

Museumnacht van Chinouk Thijssen. Dit vond ik jammer, want het was een boek dat ik echt graag een goede kans wilde geven. Maar waar Truth or Dance echt wel origineel was (want 1: spannend mysterie in gesloten setting voor jongeren en 2: beschreven op een manier die aansloot bij jongeren) heb ik nu het gevoel dat Thijssen haar trucje (en dat van haar collega-YA-thrillerauteurs) aan het herhalen is. Ten eerste was de setting niet zo origineel (groepje vrienden wordt door een online programma ergens uitgenodigd en daar gaat het mis) en ten tweede vond ik de vriendengroep wel heel erg standaard. Dat vond ik jammer, want Thijssen kan beter. Misschien moet de druk van het schrijven af (dit boek was ook aanmerkelijk dunner dan Truth or Dance), maar wat mij betreft moet de originaliteit wel wat omhoog om mij nog te bekoren.

De retraite van Emma Haugthon. Dit lag niet aan het boek! Want het boek las heel lekker. Waar het dan wel aan lag? Twee dingen: ten eerste dat de hoofdpersoon een dure psychische behandeling opgedrongen krijgt tegen haar wil (en afgezien van het feit dat je wel zelf een motivatie moet hebben om een behandeling te laten slagen vind ik het ook een probleem dat je op deze manier iedereen een probleem aan kunt praten – wat precies de huidige oordelen over de ggz zijn…) en ten tweede dat je in alles voelt dat de behandelaren niet te vertrouwen zijn. Dat laatste stuit me enorm tegen de borst, dus dit boek mocht terug naar de bieb.

Moordspel van Erna Barth. Ik had dit boek uit de bieb meegenomen als een van de kanshebbers voor ZomerLezen. Maar helaas, dit was geen goed boek. De overgangen waren te abrupt, er was te weinig sfeer en ik had al heel snel een vermoeden waar dit verhaal naartoe zou gaan. En dat vond ik jammer. Dit komt dus niet in ZomerLezen!

Wil je deze serie nog eens teruglezen?
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4

Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Deel 11
Deel 12
Deel 13
Deel 14
Deel 15
Deel 16
Deel 17
Deel 18
Deel 19

6 gedachtes over “Wat ik niet uitlas… (deel 20)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.