Friday Five: moordmysteries

Het thema van vandaag is bedacht door Nora van Geekish. Boeken met een virus/pandemie. En hoewel ik snap dat ze dit thema heeft aangedragen, doe ik vandaag niet mee met dit thema. Mijn blog is het enige stukje internet waar ik controle over heb, en daarom gaat de aandacht voor de huidige situatie in de wereld nooit verder dan ‘de wereld staat in de fik’.

Daarom heb ik besloten om jullie vandaag iets anders aan te bieden, een alternatief voor de Friday Five. Ik bied jullie een aantal moordmysteries aan, want moordmysteries lezen extra lekker in tijden van stress en spanning.

Het eerste moordmysterie dat ik jullie ga aanraden is De Gastenlijst van Lucy Foley. Een moderne variant op een klassiek moordmysterie. De bruid, de bruidegom, de weddingplanner, de getuige, het bruidsmeisje en de aanhang komen allemaal samen op de dag voor de bruiloft, en je volgt hun voorbereidingen voor de grote dag en leest af en toe iets over wat er vooraf is gegaan aan de bruiloft. Tegelijkertijd is er ook een nu, waarin er iets ergs is gebeurd met iemand. Wie, wat en waarom, dat wordt langzaamaan duidelijk, als de twee verhaallijnen samenkomen.

Moordmysterie nummer twee is FiftyFifty van Steve Cavanagh. Een rechtbankthriller en moordmysterie tegelijkertijd. Twee zussen beschuldigen elkaar van de moord op hun vader. Omdat duidelijk is dat tenminste een van de twee het gedaan heeft, besluit de officier van justitie hen allebei tegelijkertijd te berechten, zodat hij er minimaal een veroordeling uit kan slepen. Maar wie is de dader? Beide zussen blijven volhouden onschuldig te zijn, en blijven vertellen dat de ander de dader is. Wie geloof jij?

Nummer drie is een serie, De Mitford Moorden van Jessica Fellowes. Gesitueerd in dezelfde tijd en sfeer als de Agatha Christie-boeken, maar deze boeken hebben iets meer vaart in het verhaal. In deel twee zit Louisa zelfs een Agatha Christie te lezen. Louisa Cannon komt te werken bij de familie Mitford, als kindermeisje. De oudste dochter van het gezin, Nancy, is geobsedeerd door de moord op Florence Nightingale Shore (ja, familie van). Ze besluit om op onderzoek uit te gaan, en sleept Louisa mee in haar avontuur. In deel twee volgen we Pamela, de op een na oudste dochter. Tijdens haar verjaardag gebeurt er iets vreselijks: een van de gasten op het feest wordt vermoord… En in deel 3 maken we kennis met Diana, in wier vriendengroep wel erg veel mensen onverwacht overlijden. Deel 4 gaat over Unity, die net als haar zus Diana interesse heeft in de opkomende leiders van Duitsland en Italië. Daardoor wekt ze de interesse van de geheime dienst…

De vierde aanrader kun je zowel lezen als luisteren: Baantjer. Tegenwoordig worden de Baantjer-boeken geschreven door Peter Römer, maar ook van de oude Appie Baantjer himself zijn genoeg boeken te vinden. Het voordeel van deze boeken is dat (bijna) iedere bibliotheek en boekhandel in Nederland wel een of twee exemplaren in huis heeft, dus je hoeft niet lang te zoeken. Ook zijn veel van deze boeken beschikbaar als luisterboek bij de Online Bibliotheek of bij Storytel. Zeer toegankelijk dus, en daarom voor een groot publiek geschikt.

En tot slot is deze lijst met moordmysteries uiteraard niet compleet zonder The Queen of Crime te noemen: Agatha Christie. Ik vind haar Miss Marple-verhalen het fijnste. Miss Marple zit namelijk eigenlijk altijd een beetje onschuldig te breien of te haken, observeert alles en iedereen en ontdekt uiteindelijk wie de misdaad heeft gepleegd. Uiteraard verwacht niemand dat dat lieve handwerkende dametje ook maar het flauwste benul heeft van wat er wel en niet gezegd wordt, dus Miss Marple blaast iedere keer iedereen omver met haar onthullingen.

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

10 gedachtes over “Friday Five: moordmysteries

 1. Laurie zegt:

  Midford moorden heb ik geluisterd, tot nu toe alleen het eerste deel.

  Zelf ben ik meer van de politiethrillers, zoals Tess Gerritsen, M. J. Arlidge en J. D. Barker.

  Like

 2. Adriaantje zegt:

  De Mitford Moorden van Jessica Fellowes. dat lijkt me wel wat.
  Agatha Christie vind ik ook leuk om te lezen, maar dan eigenlijk alleen de miss Marples.
  Ik heb er zelfs een dvd van 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.