Tips & Aanraders voor de Booklist Queen’s Reading Challenge

Met enige regelmaat zie ik plaatjes voorbij komen van de Booklist Queen’s Reading Challenge. Deze plaatjes, doorgaans een combinatie van alle prompts en de 52 vakjes om de covers van de gekozen covers in te plakken, worden vaak vergezeld van de vraag ‘heeft iemand nog een idee voor nummer …?’ of ‘wie weet er een goede titel voor …?’. En natuurlijk kan ik bij ieder plaatje reageren met tips, maar ik kan natuurlijk ook een uitgebreide blogpost maken met al mijn toffe boekentips voor deze challenge.

Laat ik eerst even beginnen met een introductie van deze blogger en deze challenge. De dame achter Booklist Queen is Rachel. Ze woont in Amerika, heeft wiskunde gestudeerd, is getrouwd en moeder van vier kinderen. Ze weet dus dat het niet altijd makkelijk is om tijd te vinden om te lezen. Om zichzelf uit te dagen eens iets anders te lezen, begon ze een paar jaar terug met deze challenge, en iedereen die wilde kon meedoen. Het idee is dat je als lezer 52 boeken per jaar leest (in Nederland kennen we dit deel van de challenge ook, onder de hashtag #boekperweek). Om je uit te dagen eens iets anders dan je standaard-genres en auteurs te kiezen, bedacht Rachel 52 prompts, waarvan er altijd wel een paar buiten je comfortzone liggen.

Als je meedoet aan deze challenge, ben je niet verplicht om alle prompts in te vullen. De bedoeling is dat je er plezier in hebt en zo meer leest.

De prompts en de tips

Goed, laat ik even beginnen met het feit dat voor een aantal prompts de keuze of heel persoonlijk is (wat je vorig jaar eigenlijk wilde lezen) of gewoon al vast staat (winnaar van deze prijs in dat jaar). Daarnaast zijn er ook prompts die werken met sterren, en ik geef geen sterren bij mijn recensies, dus ook daar kan ik je niet bij helpen. Ik pik daarom de prompts eruit waar ik je goede tips voor kan geven.

Prompt nummer 3: About mental health

Over mental health, oftewel mentale gezondheid, heb ik veel boeken gelezen en ik kan je dus ook de nodige boeken aanraden. Wat ik belangrijk vind in een boek waarin mentale gezondheid een rol speelt, is dat de auteur met iets van inzicht komt over de aandoening waar die over schrijft. Want een opname neerzetten als vertroetelt worden is ongeveer net zo accuraat als diabetes neerzetten als ‘joh dan neem je toch wat extra insuline dan kun je gewoon altijd lekker snoepen’ of een longontsteking als ‘als je nou eens gewoon ademhaalt dan voel je je vast wel beter’. Ik heb een hele ZomerLezen-aflevering geschreven met het thema Mental Health, dus daar kun je sowieso eens kijken. Daarnaast heb ik ook al eens 7 boeken die je moet lezen over mentale gezondheid getipt. Mocht je graag non-fictie lezen, dan raad ik je de Hoofdzaken-serie van Blossom Books aan. Deze boeken zijn allemaal geschreven door ervaringsdeskundigen, goed leesbaar en wetenschappelijk onderbouwd.

Prompt nummer 5: An audiobook

Luisterboeken zijn een enorme favoriet bij mij! Ik luister heel graag en heel veel luisterboeken. Wist je dat je die trouwens ook prima kan combineren met de grote schoonmaak? Bij luisterboeken is de voorlezer vaak wel van grote invloed op je beleving van het verhaal, dus let daarop bij het kiezen van je luisterboek. Zelf ben ik fan van de voorlezers Jan Meng, Lieneke Rijkxman en Miryanna van Reeden, maar ik vind het het belangrijkste dat de stem bij het verhaal past. Luisterboeken kun je ook prima onderweg luisteren, dus misschien zit bij deze oude aflevering van ZomerLezen nog een fijne tip voor je voor de aankomende zomer 😉

Prompt nummer 6: Set in the 1950

Boeken die spelen in de jaren 50 van de vorige eeuw. Mag ik even een paar favorieten tippen? Een Keukenmeidenroman (fictie, maar wel historisch accuraat), over hoe witte vrouwen met hun zwarte huishoudsters omgaan en Hidden Figures (non-fictie), over het geheime wapen van NASA: (zwarte) vrouwen die UIT HUN HOOFD berekenden hoe de raketten om de aarde zouden bewegen.

Prompt nummer 7: Unriable narrator

Een onbetrouwbare verteller. Het is altijd lastig om daar echt een tip over te geven, omdat je dan meteen heel veel van het verhaal weggeeft. Ik ga hier drie titels noemen, zonder al te veel context, zodat er nog iets een verrassing blijft in dit gebeuren.

  • Tirza van Arnon Grunberg (dit is denk ik het bekendste boek met een onbetrouwbare verteller)
  • Stad van Goud van Tjeerd Posthuma
  • De waarschijnlijkheid van alles van Sarah Everett

Prompt nummer 13: Title starts with “B”

Laat ik nou een paar jaar terug een Friday Five hebben geschreven met 5 titels die beginnen met de letter B! 😉

Prompt nummer 15: Purple Cover

Nou zeg, wat toevallig, nog een prompt waar ik een Friday Five over heb geschreven!

Prompt nummer 16: Historical Mystery

Historische mysteries… O, hier kan ik best een boom over opzetten, want dit vind ik heerlijk om te lezen. De Mitford Moorden is denk ik nu een van de bekendste series, maar de Arrowood-serie van Mick Finlay zit ook in dit genre, net als de Katz & De Morsain-serie van Gerrit Barendrecht. De verborgen geschiedenis van de roze anjer van Lauren Willig vond ik zelf ook heel fijn om te lezen, net als Met de Noorderzon van Jennifer Donnelly, en ik heb onlangs ook de nieuwe bundeling Miss Marple-verhalen uitgelezen en dat was ook een heerlijk boek om te lezen. Het is in Nederland geen heel populair genre, maar er is gelukkig genoeg te vinden.
(Ik tip hier overigens bewust de Da Vinci-boeken en soortgelijke verhalen niet, want ten eerste is dat een andere interpretatie van deze prompt dan ik heb en ten tweede heb ik een vrij sterke mening over de Da Vinci Code: plagiaat).

Prompt nummer 32: Set in a small town

Ik begin te vermoeden dat Rachel van The Booklist’ Queen een kijkje heeft genomen bij de Friday Fives… Hier zijn een paar toffe boekentips!

Prompt nummer 33-35: Three Books by the Same Author

Drie boeken van dezelfde auteur… Zal ik er eens een paar onbekende pareltjes in gooien?

  • De Test-triologie van Joelle Charbonneau
  • Susin Nielsen (Adres Onbekend, Optimisme is dodelijk en Het geheime dagboek van Henry K. Larssen bijvoorbeeld)
  • Een paar boeken uit de Slaves-serie van Miriam Borgermans
  • Hare Majesteit de Queen onderzoekt… van S. J. Bennett
  • De Mitford Moorden van Jessica Fellowes (die kun je meteen ook gebruiken voor de Historical Mystery)

Prompt nummer 36: A quick read

Een boek wat je snel uitleest… Laat ik daar nou eens een aflevering van Winterlezen aan gewijd hebben!

Prompt nummer 37: Set in Autumn

Heerlijk herfstige boeken… Ook daar heb ik een blogpost overgeschreven!

Prompt nummer 42: Legal Thriller

De legal thrillers, oftewel de rechtbank-thrillers, ben ik aan het verkennen. Maar ik kan de Eddie Flynn-serie van Steve Cavanagh aanraden! En aangezien die serie uit meerdere delen bestaat, kun je deze prompt ook gebruiken als de prompts voor drie boeken van dezelfde auteur. Twee vliegen in een klap!

Prompt nummer 43: Fantasy Book

Fantasy lees ik graag, maar ik ben wel kieskeurig: ik wil graag een vrouwelijke hoofdpersoon met wat (innerlijke) kracht (die bij voorkeur niet flauwvallen en dan gered moeten worden door een knappe vent), ik hou niet van deus ex machina, niet van vampiers (ze mogen bestaan maar ik hoef geen heel boek over die bloedzuigers), zombies mogen lekker in hun graf blijven en ik hoef niet te weten hoe iedere afzonderlijke grasspriet eruit ziet.

Mijn aanraders voor jou:

5 gedachtes over “Tips & Aanraders voor de Booklist Queen’s Reading Challenge

  1. annevanlangendonck822fcb6173 zegt:

    Dit is niet goed voor mijn al uitpuilende lijst TO BE READ boeken 🙂

    Trouwens nog een persoonlijke aanrader bij de historical mysteries: de Shardlake serie van de recent overleden CJ Sansom. Speelt zich af in het Engeland van Henry de achtste.

    Like

      • annevanlangendonck822fcb6173 zegt:

        Jep, ze zijn er ook in het Nederlands, al heb ik niet nagekeken of ze allemaal vertaald zijn. De eerste is wel weer zo eentje die onder twee verschillende titels gekend is in het Nederlands. Die eerste is vertaald als kloostermoord, maar zou ook uitgegeven zijn onder de titel De onthechting volgens de site van mijn bibliotheek.

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.